logo

Elena Druță: Cheia deblocării metodelor alternative de vot stă în Parlament


https://www.ipn.md/index.php/ro/elena-druta-cheia-deblocarii-metodelor-alternative-de-vot-sta-8004_1080958.html

Cheia deblocării metodelor alternative de vot stă în Parlament. Pentru aceasta e nevoie de proiecte legislative care să le prevadă și de votarea acestora în Parlament. Declarația a fost făcută de Elena Druță, consilier al președintelui Republicii Moldova pentru relațiile cu diaspora, la dezbaterea publică: „Metodele alternative de vot: beneficii și riscuri, pro și contra”, organizate de Agenția de presă IPN.

Potrivit Elenei Druță, la această etapă nu există un consens în Parlament pentru legiferarea votului alternativ. Nu există o eventuală majoritate care să susțină aceste modificări.

Ea spune că votul electronic și cel prin corespondență comportă anumite riscuri, care vor fi luate în calcul. Dar tehnicienii dau asigurări că acestea pot fi minimizate. „Experții, tehnicienii dau asigurări că pot fi găsite soluții, mai ales pentru momentul în care votul este exercitat, pentru a separa identitatea votantului de alegerea efectuată. Dar, discuțiile la acest subiect și procesul este lung și va dura”.

Elena Druță nu exclude și alte elemente ajutătoare pentru diaspora, cum ar fi cel al sporirii numărului secțiilor de vot. „Este măsura prin care, în termen scurt, poate fi mărită capacitatea secțiilor de votare sau capacitatea cetățenilor de a-și exprima votul peste hotare. Acesta este indicatorul cel mai important care va determina modul în care cetățenii de peste hotare își vor exercita votul. De numărul secțiilor de votare va depinde cu câtă ușurință și rapiditate își vor exercita votul moldovenii”, a spus ea.

Consiliera președintelui crede că cetățenii sunt de mult pregătiți pentru soluțiile alternative de vot, doar că ele nu au fost luate în calcul și implementate. „Cetățenii așteaptă modalități alternative de vot. S-ar putea ca la primele scrutine în cadrul cărora vor fi aplicate metodele alternative de vot, numărul celor care să îndrăznească a ale aplica să fie mai mic. Dar, cert e că cetățenii sunt în așteptare și vor folosi noile oportunități care vor exista în legislația moldovenească pentru a-și exercita dreptul la vot”, afirmă Elena Druță.

Dezbaterea publică „Metodele alternative de vot: beneficii și riscuri, pro și contra”, este ediția a 182-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurată de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.