Elaboratorii PUG propun soluţii de dezvoltare a unui sistem economic policentric competitiv în capitală
https://www.ipn.md/index.php/ro/elaboratorii-pug-propun-solutii-de-dezvoltare-a-unui-sistem-economic-7967_963232.html
Plasarea unor centre de afaceri la limita primei centuri stradale din Chişinău, adică în zonele delimitate de străzile Ismail, Kogălniceanu, Mihai Viteazul şi Albişoara reprezintă una din soluţiile de dezvoltare a unui sistem economic policentric competitiv al capitalei, susţin elaboratorii Planului Urbanistic General (PUG), la care face trimitere Info-Prim Neo. Dezvoltarea economică a municipiului, politicile şi programele propuse în PUG pentru următorii 20 de ani, au constituit subiectul unei noi dezbateri publice. Vasile Golovco, consultant în cadrul Business Consulting Institute a spus că PUG include 5 politici care cuprind 9 programe cu 17 proiecte.
Prin organizarea unor centre de afaceri se are în vedere amplasarea reşedinţelor diferitor companii serioase, inclusiv multinaţionale. Potrivit specialiştilor, în ultimii 10 ani a avut loc o concentrare excesivă a activităţilor economice în zona centrală a oraşului, care generează procese negative din punct de vedere al dezvoltării urbane şi creează o serie de disfuncţionalităţi. Este vorba despre fluxul de transport şi supraaglomeraţia din transportul public, care, la rândul lor, provoacă cheltuieli suplimentare atât cetăţenilor, cît şi statului.
O soluţie ar fi reorganizarea zonelor industriale existente. Potrivit lui Golovco, în Chişinău sînt 19 zone industriale cu o suprafaţă totală de 2 mii 800 de hectare. Unele întreprinderi din zona riverană a râului Bîc se propune a fi evacuate din centrul oraşului pentru că ar împiedica dezvoltarea ulterioară a capitalei. Celelalte zone industriale ar trebui reorganizate astfel încât să fie specializate pe diferite domenii de activitate.
Elaboratorii PUG mai propun crearea incubatoarelor de afaceri, în special pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior, care i-ar impulsiona pe tineri să iniţieze o afacere în R. Moldova şi să nu plece la munci peste hotare din lipsă de locuri de muncă.
Potrivit unui studiu, inclus în PUG, preţurile terenurilor din capitală au crescut în anii 2001-2005 de 7-10 ori, în funcţie de destinaţia şi locul terenului, iar la imobile – de circa 7 ori. Totodată, industriile - lider după rata de creştere în aceiaşi perioadă sunt cea alimentară, marochinăria, hârtie-carton şi articole cauciuc-plastic. Lideri în vânzări şi profituri sunt sectorul comercial, industria prelucrătoare, transporturile şi comunicaţiile.
Dezbaterile publice pe marginea proiectului PUG şi a proiectului Planului de amenajare a teritoriului municipiului au loc în perioada 17 ianuarie – 10 februarie cu scopul de a colecta opiniile, propunerile şi recomandările participanţilor pentru a le îmbunătăţi. După finalizarea consultărilor publice, cele două documente urmează să fie supuse procedurii de aprobare de către Consiliul Municipal Chişinău. Din momentul aprobării, PUG devine documentul oficial de reglementare în domeniul de urbanism şi amenajare a teritoriului.