logo

Educația non-formală, promovată în rândul adulților la un centru din Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/educatia-non-formala-promovata-in-randul-adultilor-la-un-7967_1108434.html

Percepția societății din Moldova cu privire la educația adulților și implicarea acestora în activități de educație non-formală a suferit o schimbare esențială în ultimii ani. Oamenii realizează faptul că procesul de învățare este continuu și că acesta nu se termină cu finalizarea studiilor formale, iar dobândirea de noi cunoștințe, dezvoltarea competențelor contează, pentru a face fața provocărilor într-o lume aflată în permanentă schimbare. Un exemplu elocvent în acest sens sunt cei 4 000 de absolvenți ai Centrului Municipal de Învățare și Educație a Adulților din Chișinău.

Specificul instruirii adulților

Șefa Centrului Municipal de Învățare și Educație a Adulților, Natalia Zaiaț, a menționat că un element cheie în educație la adulți este experiența de viață pe care o aduc în procesul de învățare și care devine o resursă valoroasă, necesară de utilizat în cadrul cursului. Strategiile și tehnicile de predare pe care le utilizează formatorii instituției sunt orientate spre practica și necesitățile specifice ale participanților, întrucât adulții învață mai eficient atunci când pot face legătura directă între ceea ce studiază și provocările pe care le au în viața lor profesională sau personală. Mai mult, participanții sunt motivați să vină la cursuri din necesitatea de a-și spori abilitățile profesionale, de a se reprofila sau pentru dezvoltarea personală. Datorită acestor principii, activitățile sunt utile, flexibile și le asigură cursanților un mediu de învățare care să le permită să-și realizeze obiectivele.


Din mai 2023, peste 9000 de persoane s-au înregistrat la Centrul Municipal de Învățare și Educație a Adulților. Șefa centrului spune că această cifră demonstrează că oamenii acceptă schimbarea și oportunitățile de învățare. Și pentru că numărul de solicitări este mare, prioritate li se oferă persoanelor din categorii vulnerabile din punct de vedere social și economic, fiind vorba de șomeri, oameni cu nevoi speciale, părinți cu mulți copii sau care își cresc singuri copiii, cetățeni cu venituri mici, sub media pe economie etc.

Oferta educațională pe gustul tuturor

Oferta centrului educațional este amplă, începând cu limbile străine (engleză, italiană, germană și română), continuând cu managementul implementării proiectelor și cu bazele contabilității și impozitării în Moldova. Sunt și cursuri certificate: Bazele contabilității și auditului în Republica Moldova, Contabilitate 1C, organizate în parteneriat cu Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova. După încheierea unui astfel de curs certificat, persoana se poate angaja. Oferta educațională se diversifică la începutul anului, introducerea cursurilor noi fiind determină de solicitările participanților și de tendințele de pe piața muncii, a explicat Natalia Zaiaț.



Potrivit șefei centrului, toate cursurile sunt solicitate și apreciate de cursanți. Un interes sporit este manifestat față de cursurile de limba engleză și română pentru începători, dezvoltarea competențelor digitale pentru începători (cei care nu cunosc deloc calculatorul), dezvoltarea competențelor digitale de angajare (pentru cei care vor să angajeze sau vor să avanseze în carieră și trebuie să învețe un anumit program), programul Excel. Cursurile de elaborare a proiectelor sunt frecventate de mulți manageri, care vin atât din instituții publice, cât și din ONG-uri, dar vin și antreprenori, și tineri. Printre cursurile solicitate mai sunt oratorica, bazele alimentației sănătoase, fotografie și de implicare părintească. Cursurile sunt gratuite și se desfășoară în cadrul Proiectului „CMIEA – Învățăm, Creștem, Reușim”, implementat de Direcţia generală educaţie, tineret şi sport din municipiul Chișinău, în parteneriat cu DVV International, Moldova, și cu asistența financiară a BMZ.



Cluburile de interes s-au deschis în februarie și reprezintă o nouă direcție pe care a inițiat-o echipa centrului. Primul a fost clubul seniorilor, dedicat socializării, învățării continue și menținerii unui stil de viață activ și sănătos pentru seniori. Pentru cei 15 participanți, care vin la club în zilele de miercuri la fiecare două sătpămâni, sunt organizate întâlniri și seminare cu experți din diverse domenii. Aceștia le explică detaliat cursanților cum să acorde primul ajutor medical, cum să utilizeze cardurile bancare etc. Persoanele care doresc să de dezvolte personal frecventează peste o joi clubul de dezvoltarea personală și leadership. Există și un club al formatorilor CMIA, ședințele căruia contribuie inclusiv la îmbunătățirea calității activităților pe care formatorii le realizează la centru și la dezvoltarea comunității de formatori, care numără în prezent peste 30 de membri. O dată pe lună la centru se reunesc tații într-un club specializat, ce încurajează implicarea taților în educarea și îngrijirea copiilor și partajarea egală a sarcinilor în familie.

Participanții la cursuri

Cursurile sunt frecventate de adulți cu vârsta mai mare de 18 ani, persoane din diverse sectoare, care doresc să se dezvolte personal și să-și îmbunătățească competențele profesionale. Mai vin persoane care sunt în căutarea unui loc de lucru, antreprenori care doresc să se dezvolte, precum și seniori care vor să ducă o viață activă și să socializeze. Orarul sesiunilor este flexibil, în intervalul orelor 11.00-20.00, și poate fi adaptat cursanților de diferite vârste. Numărul de participanți variază în funcție de cursuri, unele grupuri având 13 membri, iar altele până la 25 de persoane, de diferite vârste și domenii.


 



Principalele dificultăți cu care se confruntă persoanele care decid să se înregistreze la cursuri sunt lipsa încrederii în forțele proprii, diferența de nivel de cunoștințe și lipsa de timp. Șefa centrului, Natalia Zaiaț a subliniat că, datorită cursurilor, participanții reușesc să depășească aceste frici și finalizează cu succes programul de studii. Doritorii pot accesa un formular de înregistrare, să contacteze centrul sau să expedieze un mesaj pe adresa electronică.



Dezvoltarea sectorului de educație pentru adulți la Chișinău

Centrul își propune să crească numărul de participanți, să diversifice cursurile, să consolideze comunitatea de formatori CMIEA, să dezvolte parteneriate solide, să modernizeze condițiile de activitate, să deschidă mai multe filiale ale centrului în sectoarele capitalei. În prezent, municipalitatea este în proces de identificare a spațiilor și, totodată, va fi realizat un sondaj printre chișinăuieni, iar ulterior, pe baza rezultatelor, să se decidă în ce sector se vor deschide filiale.

Centrul Municipal de Învățare și Educație a Adulților este un parteneriat eficient, în care DVV International, Moldova, a venit cu o contribuție de circa 137 de mii de euro, reparând și dotând spațiile cu mobilier, echipament TIC și contribuind anual cu investiții în desfășurarea cursurilor. Primăria municipiului Chișinău a pus la dispoziție spațiul, clădirea, acoperă toate cheltuielile legate de întreținerea și reparația acesteia, și asigură salariile angajaților centrului.



Pe 26 octombrie, începând cu ora 10.00, la Centrul Municipal de Învățare și Educație a Adulților se va desfășura prima conferință dedicată tendințelor și provocărilor în educația și formarea adulților în Chișinău. Conferința constituie o platformă oportună pentru schimb de idei și bune practici, facilitând colaborarea între instituții și organizații care se ocupă de instruirea adulților.

Milena Macarciuc, IPN