Educația financiară ar trebui să fie obligatorie în școli. Și aceasta pentru că fiecare copil trebuie să aibă cunoștințele, abilitățile, încrederea pentru a-și gestiona banii. Nu doar cât sunt copii, ci și mai important pe măsură ce ajung la vârsta adultă. De această părere este Shaun Mundy, expertul britanic care a elaborat prima strategie de educație financiară din Europa, cea din Marea Britanie, transmite IPN.
„Dacă este opțional, unii copii nu vor primi nicio educație financiară. Alții vor primi educație financiară parțială, dar vor exclude unele elemente. Deci, în țările cu care sunt familiarizat, acest lucru a funcționat cel mai eficient acolo unde este obligatoriu, unde începe de la o vârstă fragedă, unde educația financiară este în curriculum. De exemplu, este testat pe măsură ce copiii progresează, acolo unde există resurse bune și resurse atractive de care copiii doresc să le folosească și unde profesorii primesc formare”, a declarat Shaun Mundy în podcastul Băncii Naționale a Moldovei „Dă sens banilor”.
Venind cu sfaturi pentru tineri, Shaun Mundy le-a recomandat să-și facă planuri astfel încât să se gândească la viitor și la ce vor să folosească banii. „Economisește o parte din banii tăi - nu știi niciodată cu ce te vei confrunta în viitor. Și dacă începi să economisești când ești tânăr, acesta va fi un obicei care va continua de-a lungul vieții. Și fii atent, gândește-te înainte de a cheltui bani, gândește-te înainte de a lua în considerare unele dintre ofertele nerealiste care ți se oferă uneori. Dacă pare prea frumos pentru a fi adevărat, aproape sigur este prea frumos pentru a fi adevărat. Așa că fii prudent cu banii tăi”, explică el.
Potrivit lui, pe măsură ce ajungi la vârsta adultă, trebuie să te gândești la diferite lucruri, poate la credite ipotecare, la planificarea pensionării. Și niciodată nu poți face asta prea devreme. „Când ai 20 de ani, ai putea crede că pensionarea este atât de departe încât nu trebuie luată în considerare. Dar cu cât începi mai devreme să planifici pentru asta și cu cât începi mai devreme să faci niște economii, cu atât vei fi mai bine când vei trece la pensie. Așadar, la fel ca și pentru copii, dar și câteva lucruri suplimentare la care să te gândești”, a mai spus expertul britanic.