logo

Editorii cer intervenţia autorităţilor la stabilirea tarifelor de către Poşta Moldovei


https://www.ipn.md/index.php/ro/editorii-cer-interventia-autoritatilor-la-stabilirea-tarifelor-de-catre-posta-mo-7967_1015515.html

Întreprinderea de stat „Poşta Moldovei” se comportă ca un monopolist în raport cu publicaţiile periodice şi are o politică tarifară abuzivă, care periclitează activitatea publicaţiilor. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către Asociaţia Presei Independente (API) şi editorii mai multor ziare şi reviste. În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, aceştia au cerut intervenţia autorităţilor pentru a elimina tarifele abuzive sau pentru a subvenţiona publicaţiile periodice.

Directorul API, Petru Macovei, a declarat că „Poşta Moldovei” a anunţat pe 5 septembrie că editorii vor trebui să ambaleze publicaţiile separat pentru fiecare centru de poştă, lucru care anterior era făcut de către „Poşta Moldovei” din contul tarifului perceput pentru distribuţia ediţiilor. „De la 1 ianuarie 2015, „Poşta Moldovei” propune să facă ea acest lucru, adică să împacheteze ziarele, dar pentru un tarif suplimentar de 15 bani pentru fiecare ziar”, a informat Petru Macovei. Acesta a explicat că noul tarif este exagerat în condiţiile în care tarifele pentru distribuţie sunt deja printre cele mai mari din regiune, ajungând până la 36% din costul unei ediţii.

Potrivit lui Petru Macovei, API şi editorii publicaţiilor nu sunt împotriva modernizării, dezvoltării şi investiţiilor în „Poşta Moldovei”, dar acestea nu trebuie puse în cârca editorilor. API pledează pentru subvenţionarea indirectă a editorilor. „Asta înseamnă că tarifele curente trebuie îngheţate, niciun fel de tarife suplimentare sau majorate, pentru că ele duc automat la falimentarea unor editori, în special editori mici. Eventualele majorări sau tarife inventate de domnul Serghei Nastas (director, n.r.) şi de echipa sa de la „Poşta Moldovei” să fie argumentate în faţa Guvernului, iar Guvernul să subvenţioneze aceste majorări”, a subliniat Petru Macovei.

Victor Moşneag de la Ziarul de Gardă şi-a exprimat îngrijorarea că noul tarif impus de „Poşta Moldovei” ar putea fi o acţiune îndreptată împotriva presei independente din ţară. „Este clar că dacă ziarele care au în spate oligarhi sau oameni politici sau oameni de afaceri o să reziste acestor tarife, celor care nu au astfel de oameni în spate le va fi foarte greu să reziste”, a declarat jurnalistul.

Nicolae Josan, directorul revistei „Acasă”, a criticat noul contract propus de „Poşta Moldovei”, calificându-l drept unul neprofesionist şi plin de greşeli. „Sunt şi alte încălcări. De exemplu, nu ni se achită banii ani la rând. Sute de mii doar redacţiei mele, milioane la colegi”, a declarat Nicolae Josan. Acesta a afirmat că statul ar trebui să subvenţioneze presa, conştientizând importanţa rolului ei social.

Directorul comercial al revistei economice „Logos Press”, Vasile Profir, a spus că „Poşta Moldovei” percepe tarife exagerate şi pentru simplul acces la informaţii. „Pentru o informaţie privind numărul de abonamente perfectate pe fiecare oficiu poştal editorul trebuie să achite 600 de lei”, a menţionat Vasile Profir.

Radu Stamatin, director de dezvoltare al grupului „Moldpresa”, s-a referit la faptul că autorităţile publice locale lichidează punctele de vânzare a presei de fiecare dată când repară străzi sau efectuează alte lucrări de infrastructură. „Eu tare aş vrea ca statul nostru să se pronunţe: are sau nu nevoie de presă?”, a declarat Radu Stamatin.

Editorii sunt hotărâţi să nu semneze noul contract propus de „Poşta Moldovei”. Aceştia cer o expertiză juridică independentă a contractului. De asemenea, ei cer Guvernului să oblige „Poşta Moldovei” să se ocupe cu vânzarea şi abonarea cu amănuntul a ediţiilor periodice în baza contractului în vigoare, până la elaborarea unui nou contract de către un grup de lucru în care să fie incluşi şi câţiva editori.