Economistul Veaceslav Ioniţă prognozează creşterea restanţelor salariale
https://www.ipn.md/index.php/ro/economistul-veaceslav-ionita-prognozeaza-cresterea-restantelor-salariale-7966_962449.html
Bugetul de stat din anul curent va rata acumulări de circa 380 de milioane de lei, fapt ce va cauza creşteri ale restanţelor salariale, susţine economistul Veaceslav Ioniţă. Potrivit lui, cei mai afectaţi de aceasta vor fi categoria directă de bugetari - funcţionarii publici, armata, organele de drept, profesorii, şi cea indirectă - pensionarii şi păturile socialmente-vulnerabile.
Veaceslav Ioniţă a declarat pentru Info-Prim Neo că în anul 2005, când au fost înregistrate creşteri ale acumulărilor la buget de peste 50%, guvernanţii „s-au îmbătat cu apă rece” şi, duşi de acest val optimist, au aprobat Legea salarizării pentru sectorul bugetar, fără a ţine cont de prognozele privind evoluţia ulterioară a acestui domeniu.
În prezent, însă, astfel de încasări la buget nu pot fi înregistrate, deoarece se atestă o reducere a consumului din partea populaţiei, care formează bugetul R. Moldova în proporţie de 85%, spune expertul. „Nu există ţară în Europa în care bugetul să fie format în aşa proporţii din consum. În majoritatea ţărilor, bugetul este format din impozitele plătite din activităţile economice, la noi însă nu există nici activitate economică a populaţiei, şi nici a agenţilor economici, astfel încât singurul domeniu impozitat de stat este consumul”, a subliniat Ioniţă.
Expertul a explicat creşterea restanţelor faţă de bugetari prin faptul că, majorându-se de la începutul anului salariile, au fost reduse cu până la 15% cheltuielile pentru întreţinerea instituţiilor bugetare. Astfel, în prezent singurul capitol la care ar putea fi reduse cheltuielile sunt salariile bugetarilor, însă, deoarece legea nu poate fi anulată, creşterea restanţelor este iminentă, susţine Ioniţă.
Potrivit aceleiaşi surse, până în 2002, din cauza sărăciei, în RM practic nu a existat consum. Aceasta a provocat exodul masiv al populaţiei peste hotare, iar remitenţele acestora au provocat creşterea rapidă a consumului. În perioada anilor 2004-2005 a fost înregistrată etapa consumului abundent, iar ca rezultat - creşteri spectaculoase la încasări. În prezent, însă, spune Ioniţă, lumea s-a săturat să-şi mai cumpere electrocasnice şi, deoarece populaţia nu investeşte banii în producere, ci preferă să îi ţină „la ciorap”, volumul transferurilor de peste hotare va scădea drastic. Totodată, acest fapt va fi condiţionat şi de amploarea pe care o ia fenomenul reîntregirii familiilor de moldoveni în străinătate, precum şi de faptul că populaţia are anticipări negative privind evoluţia în R. Moldova, lucru confirmat şi de sondajele recente de opinie.
Potrivit previziunilor expertului, în luna decembrie consumul va scădea cu 20%, ceea ce va însemna o neexecutare a bugetului cu 17%. Anul acesta, bugetul practic nu a crescut, fiind în preţuri reale cu 8% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Ioniţă spune că, chiar şi în cele mai optimiste cifre, bugetul va fi executat doar la 9,7 mlrd. lei, în raport cu prognozele oficiale de peste 10 mlrd. de lei.
În 10 luni ale anului curent, la componenta de bază a bugetului de stat au fost acumulate circa 7,5 mlrd. lei, în acelaşi timp fiind cheltuite 6,6 mlrd. de lei. Totodată, oficialităţile spun că la componenta de bază, până în prezent au fost acumulate venituri cu 246,6 mil. de lei mai mult.