logo

Economia moldovenească își epuizează potențialul. Se cere tranziția la un nou model de competitivitate


https://www.ipn.md/index.php/ro/economia-moldoveneasca-isi-epuizeaza-potentialul-se-cere-tranzitia-la-7966_1109846.html

Raportul de Stare a Țării, prezentat în cadrul Conferinței MACRO, arată că economia moldovenească își epuizează potențialul, ceea ce face imperativă tranziția de la modelul de competitivitate bazat pe costul redus al forței de muncă la cel bazat pe eficiență. Potrivit directorului executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor, pentru 2024 raportul anticipează o recuperare economică de circa 2%, după stagnarea din 2023, grație dinamizării consumului intern și a investițiilor publice.

„Economia moldovenească își epuizează modelul actual și destul de rudimentar de competitivitate, bazat pe resurse și costul redus al forței de muncă, și are nevoie de o schimbare importantă a paradigmei, însă trecerea la un alt model, bazat pe eficiență, este lentă și incertă”, a declarat Adrian Lupușor.

O creștere în acest sens ar putea fi obținută prin valorificarea oportunității pe care o oferă Planul de creștere economică a Comisiei Europene pentru Moldova, de 1,8 miliarde euro, care poate face diferența. Această oportunitate va permite Republicii Moldova să tranziteze către un nou model economic care îi va asigura o creștere de peste 5%.

„După 2022, economia Republicii Moldova a încremenit. Este uman de înțeles în condițiile incertitudinilor unui război la hotar. Noi trebuie să accelerăm creșterea economică, pentru că 2-3% creștere anuală ne va menține în continuare în categoria cea mai săracă țară din Europa”, a declarat ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba.

În 2024 principalele riscuri au venit din sectorul agricol, unde Expert-Grup anticipează o recesiune de 10%-15%. În ceea ce privește producția industrială, se prognozează o stagnare sau o creștere nesemnificativă.

Experții susțin că, pentru a îmbunătăți situația, trebuie să fie facilitat accesul la capital, iar barierele financiare care împiedică dezvoltarea mediului de afaceri trebuie eliminate. Creșterea veniturilor gospodăriilor, extinderea oportunităților de angajare și consolidarea sistemelor de asistență socială sunt esențiale pentru reducerea vulnerabilităților și promovarea unei creșteri incluzive. Potrivit Raportului de Stare a Țării, este crucial ca Guvernul să îmbunătățească eficiența actului administrativ și să se implementeze măsuri care să sprijine dezvoltarea economică bazată pe investiții.