logo

Economia din regiunea transnistreană necesită paşi mai radicali, expert


https://www.ipn.md/index.php/ro/economia-din-regiunea-transnistreana-necesita-pasi-mai-radicali-expert-7978_1025195.html

Anunţul pe care l-a făcut administraţia regiunii transnistrene – că vor fi sistate controalele şi vor fi anumite facilităţi fiscale – va constitui un pas pozitiv, dar totuşi economia din regiune necesită paşi mai radicali în direcţia transformării structurii acesteia. De această părere este Iurie Morcotâlo, expert în cadrul Centrului analitic Expert-Grup, care a spus într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că pentru următorii câţiva ani problema constă în restructurarea internă a regiunii transnistrene din punct de vedere economic, transmite IPN.

Expertul a menţionat că prima provocare constă în faptul că 45-48% din populaţia economic activă din regiune, lucrează în sfera publică. Pe malul drept al Nistrului procentul este în jur de 20-25%. În al doilea rând, regiunea şi bugetul din regiune depind foarte mult de încasările fiscale şi, respectiv, de veniturile câtorva întreprinderi gigant. Asta, în timp ce sectorul mic şi cel mijlociu al economiei este foarte restrâns.

Al treilea aspect cu factor de risc, menţionat de expert, este faptul că există o concentrare excesivă de capital şi de întreprinderi într-o singură mână. Conglomeratul Sheriff controlează domeniile cele mai profitabile din regiune şi nu permite concurenţa în domeniile respective. Dar fără a deschide concurenţei sectorul de telecomunicaţii, de comerţ cu carburanţi şi altele va fi foarte greu de a stimula competiţia economică şi de a îmbunătăţi mediul antreprenorial din regiune.

Iurie Morcotâlo a subliniat că în luna ianuarie la Tiraspol a fost luată o decizie de desecretizare a fondului în care se acumulau banii din consumul de gaze naturale. „După estimările noastre fondul acesta ar acumula anual aproximativ 400-450 de milioane de dolari”, a spus expertul. Potrivit lui, există rapoarte care arată că aşa-numitul minister al finanţelor contractează anumite credite la un procent între zero şi unu la sută anual. Asta, în condiţiile în care orice bancă comercială din regiune poate da credite cu o dobândă de cel puţin 7-8%. „Aşa-numitul minister al finanţelor contractează un credit de 1-2 miliarde de ruble transnistrene pe an, cam 150-170 de milioane dolari, cu zero procente, iar sursa nu este indicată în rapoartele respective. Deci, noi putem să concluzionăm că banii aceştia vin din aşa-numitul fond de rezervă de la gaze”, a menţionat Iurie Morcotâlo.

Expertul a spus că în ultimii 3-4 ani se vede că deficitul bugetar – şi nu atât al administraţiei, cât al fondului de pensii, care doar în proporţie de 50% aste acoperit din resurse proprii – se finanţează din astfel de credite. Deci, probabilitatea cea mai mare este că banii se iau din fondul special pentru colectarea plăţilor la consumul de gaze. Iurie Morcotâlo concluzionează că după toate analizele se ajunge la aproape unica sursă posibilă – suportul bugetar indirect din partea Federaţiei Ruse pentru administraţia de la Tiraspol. Toţi banii pentru acoperirea proiectelor sociale şi bugetare vin din banii de la consumul de gaze. Fără o astfel de sursă, potrivit expertului, regiunea demult nu era sustenabilă din punct de vedere financiar, aceasta ar da faliment a doua zi pentru că nivelul de consum şi de venituri din regiune nu corespunde cu nivelul de cheltuieli, regiunea transnistreană mai mult consumând decât generând venituri.