logo

Echipament pentru secvențierea virusului SARS-CoV-2, donat de UE și OMS


https://www.ipn.md/index.php/ro/echipament-pentru-secventierea-virusului-sars-cov-2-donat-de-7967_1085781.html

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a primit din partea Uniunii Europene și a Organizației Mondiale a Sănătății, echipament de laborator pentru secvențierea virusului SARS-CoV-2. Utilajul, în valoare de circa 400 de mii de euro, va permite identificarea tulpinilor noi ale COVID-19, dar și a altor tipuri de viruși. Autoritățile din sănătate precizează că odată cu utilizarea secvențiatorului, vor fi identificate caracteristicile SARS-CoV-2, va fi monitorizată răspândirea geografică a virusului și va fi monitorizată evoluția pandemică, transmite IPN.

În cadrul evenimentului de donație, ministra sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că este vorba despre un echipament unic și așteptat de foarte mult timp, pentru ca și Republica Moldova să poată realiza secvențierea. Or, acest proces este extrem de necesar în monitorizarea pandemiei. „Cunoaștem cu toții că secvențierea virusului SARS-CoV-2 este foarte importantă, deoarece în fazele incipiente ale maladiei, ancheta epidemiologică era destul de importantă pentru a stabili circulația virusului, transmisibilitatea, viteza de transmitere”, a notat ministra. Potrivit ei, secvențierea genomică oferă o alternativă de monitorizare în timp a real a dinamicii transmiterii virale, deoarece identifică unele secvențe care agregă împreună în clustere și corelează datele lor clinice și epidemiologice.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a menționat că acest echipament este unul foarte important pentru consolidarea sistemului de sănătate din Republica Moldova în combaterea pandemiei. „Secvențiatorul este foarte valoros și important pentru sistemul de sănătate al Republicii Moldova – pentru perioada pandemică, pentru că permite evaluarea foarte rapidă a noilor tulpini, dar va fi util și pentru alte obiective ale sistemului de sănătate. Uniunea Europeană oferă sprijin continuu Republicii Moldova și consolidării sistemului de sănătate, implementând proiecte majore”, a mai spus ambasadorul UE.

Coordonatorul rezident ONU, Simon Springett, spune că acest echipament va ajuta epidemiologii să depisteze și să urmărească tendințele pandemiei COVID-19. Pe lângă suportul acordat laboratoarelor, în această pandemie, OMS și echipa europeană a oferit și alte utilaje pentru instituțiile medicale care tratează pacienți COVID-19. De asemenea, a fost acordat sprijin pe platforma COVAX, prin donații din vaccin contra noului coronavirus. În acest sens, oficialul a îndemnat populația să se imunizeze.

Reprezentantul OMS, Miljana Grbic, a declarat că echipamentul donat astăzi include și consumabile, astfel venind să susțină întreaga rețea de sănătate a Republicii Moldova. Este un sistem de ultimă generație, automatizat, care permitere obținerea rezultatelor testelor în aceeași zi. „Secvențierea este foarte importantă din perspectiva înțelegerii răspândirii acestei boli și a evoluției virușilor. Acest echipament va ajuta la identificarea tipurilor și a diferitor subtipuri ale virușilor. Și după cum s-a menționat, nu vorbim doar despre depistarea SARS-CoV-2”, a mai spus Miljana Grbic.