logo

Echipament agricol, în dar pentru Asociaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare


https://www.ipn.md/index.php/ro/echipament-agricol-in-dar-pentru-asociatiile-utilizatorilor-de-apa-pentru-7966_1022697.html

Zece Asociaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, constituite în cadrul Programului Compact, au primit în dar vineri, 25 septembrie, echipament agricol în valoare totală de 800 de mii de dolari, bani oferiţi de către Guvernul SUA. Echipamentul oferit include tractoare, automobile de teren, pompe mobile, instalaţii de irigat cu tambur şi turelă rotativă, transmite IPN.

Directorul executiv al FPM Moldova, Valentina Badrajan, a declarat că acest echipament va facilita gestionarea eficientă a sistemelor de irigare renovate în cadrul Programului Compact şi pentru care Guvernul SUA a investit circa 80 de milioane de dolari. Valentina Badrajan  a menţionat că echipamentul a fost procurat din economiile care au reuşit să fie obţinute graţie implementării eficiente a programului.

Vicepreşedintele Corporaţiei Provocările Mileniului, Nancy Lee, a menţionat că, deşi programul Compact s-a încheiat la începutul acestei luni, FPM Moldova va continua să acorde sprijin asociaţiilor de utilizatori de apă, inclusiv prin acordarea instruirilor pe parcursul a încă doi ani.

Prezent la eveniment, premierul Valeriu Streleţ a declarat că programul Compact a acordat un suport real de susţinere a eforturilor Republicii Moldova de a deveni un stat modern cu şanse de dezvoltare pentru fiecare cetăţean. Potrivit premierului, această donaţie se încadrează perfect într-o perioadă secetoasă cu care se confruntă agricultorii.

Ambasadorul SUA James Pettit a declarat că programul, care a fost finalizat, a înregistrat rezultate impresionante şi reprezintă o moştenire reală pentru partenerii din Republica Moldova. „Sperăm că echipamentele donate astăzi vor aduce beneficii suplimentare activităţii deja de succes a Asociaţilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare”, a notat ambasadorul.

Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) şi Corporaţia Provocările Mileniului (CPM) au implementat Programului Compact al Guvernului SUA, începând cu septembrie 2010. Bugetul total este de 262 milioane de dolari SUA, bani acordaţi cu titlu de grant Republicii Moldova. Scopul programului a fost renovarea drumurilor şi susţinerea tranziţiei spre agricultură performantă.