logo

Echipa lui Șor a depus la CEC actele pentru desfășurarea unui referendum


https://www.ipn.md/index.php/ro/echipa-lui-sor-a-depus-la-cec-actele-pentru-7965_1097898.html

Membrii echipei politicianului fugar Ilan Șor au mers astăzi la Comisia Electorală Centrală să înregistreze grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului consultativ cu privire la direcția de politică externă a țării și statutul de neutralitate, transmite IPN.

Echipa lui Șor a venit la CEC însoțită de mai multă lume care a blocat pentru perioade scurte strada Vasile Alecsandri. Ulterior oamenii au fost împărțiți pe trotuare de către polițiști. Participanții la acțiune au venit cu pancarte, scrise în mare parte în limba rusă, și au scandat: „Referendum!”.

În fața mulțimii, primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, a menționat că la ultimele mitinguri organizate s-a abordat tot mai des subiectul neutralității. Potrivit lui, poporul este cel care trebuie să decidă încotro merge țara. „Astăzi cu grupul de inițiativă vom înregistra doleanța poporului – să organizăm colectarea semnăturilor pentru petrecerea referendumului”, a spus primarul.

La rândul său, președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a declarat că pe 4 iunie în casa de cultură din municipiul Orhei a avut loc ședința de constituire a grupului de inițiativă. Potrivit lui Țurcanu, cetățenii vor trebui să răspundă la întrebările: „Susțineți continuarea proceselor de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană?” și „Susțineți menținerea pe viitor a statutului de neutralitate a Republicii Moldova?”.

„Poporul trebuie să participe direct și trebuie consultat în întrebările majore, iar referendumul este calea supremă și cea mai importantă formă a democrației atunci când este vorba despre consolidarea statului de drept și viitorul țării”, a mai spus președintele raionului Orhei.

Contactat de IPN, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Alexandr Berlinschii, a precizat că CEC are la dispoziție 15 zile pentru a examina documentele depuse, iar ulterior în cadrul unei ședințe publice urmează să fie emisă o hotărâre – de înregistrare sau de refuz de înregistrare a grupului de inițiativă. În cazul unei decizii favorabile solicitanților, acestora urmează să le fise eliberate listele de subscripție pentru colectarea semnăturilor în susținerea referendumului.