logo

Ecaterina Mardarovici: Acum avem o altă generaţie de politicieni


https://www.ipn.md/index.php/ro/ecaterina-mardarovici-acum-avem-o-alta-generatie-de-politicieni-7978_1006434.html

Ecaterina Mardarovici, directoare executivă a Clubului Politic al Femeilor 50/50, consideră că ultima criză politică, ce a dus la destrămarea fostei coaliţii de guvernământ, a fost generată de supărările politicienilor. Cât priveşte depăşirea crizei, ea crede că în Moldova a apărut o generaţie de altfel de politicieni, care, cu eforturi mari, au demonstrat că prin comunicare se poate ajunge la o înţelegere. Declaraţiile au fost făcute de Ecaterina Mardarovici în cadrul dezbaterii publice „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii - 1”, organizată de Agenţia de presă IPN.

Ecaterina Mardarovici consideră că, în pofida faptului, că liderii a două partide politice implicate în criza politică au trecut pe planul doi, din punct de vedere decizional ei sunt pe prim plan, un fel de generali din umbră. Directoarea Clubului Politic al Femeilor 50/50 s-a referit la Vlad filat, liderul Partidului Liberal Democrat şi Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, spunând că ei rămân responsabili şi pentru funcţionarea Coaliţiei Pro Europene care a venit la guvernare după destrămarea Alianţei pentru Integrare Europeană.

Ecaterina Mardarovici consideră că, după depăşirea crizei politicienii, au învăţat că în cazul unei guvernări de coaliţie comunicarea este necesară. În cadrul dezbaterii, directoarea a vorbit şi  despre riscurile generate de guvernările mono-partinice. Din punctul său de putere, o astfel de guvernare prezintă un pericol pentru democraţie, deoarece în Moldova nu există partide cu viaţă internă democratică, cu membri curajoşi, cu şedinţe de partid cu acces pentru mass-media şi experţi, care să vadă cum se iau deciziile.

Dezbaterile publice cu tema: „Lecţii învăţate şi lecţii de învăţat. Depăşirea şi prevenirea crizelor politice: rolul clasei politice şi al societăţii - 1”, este ediţia a XIX-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Siedel”.