logo

EaP este o prioritate a președinției Germaniei în Consiliul UE, ambasadoare


https://www.ipn.md/index.php/ro/eap-este-o-prioritate-a-presedintiei-germaniei-in-consiliul-7967_1074928.html

Parteneriatul Estic (EaP) este o prioritate a președinției Germaniei în Consiliul Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Angela Ganninger, în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Potrivit ambasadoarei, împreună cu statele Parteneriatului Estic, au fost identificate mai multe obiective asupra cărora se va acționa în perioada următoare. Este vorba despre: crearea unei economii rezistente, durabile și integrate, responsabilizarea instituțiilor, crearea unui stat de drept și securitate, reziliență privind mediul și clima, transformare digitală și crearea unei societăți echitabile și incluzive.

Angela Ganninger a mai spus că acum au loc pregătirile pentru Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în luna martie 2021, un eveniment important pentru țările Parteneriatului Estic. De asemenea, în perioada președinției Germaniei în Consiliul Uniunii Europene, aceasta planifică organizarea a altor trei evenimente mari.

Prima este Conferința pentru tineri a Forumului societății civile a Parteneriatului Estic, care va avea loc virtual. Prioritățile conferinței vor ține de climă, energie, consum și deșeuri. Al doilea eveniment va avea loc la 22 octombrie – întâlnirea miniștrilor mediului ai statelor Uniunii Europene cu miniștrii din țările Parteneriatului Estic. Ambasadoarea speră să poată fi un eveniment cu prezență fizică.  Cel de-al treilea eveniment anunțat este Business-forumul Parteneriatului Estic, planificat să se desfășoare la Düsseldorf, în prima jumătate a lunii noiembrie 2020.

Ambasadoarea Germaniei a precizat că principiile de evaluare și asistență pentru țările din Parteneriatul Estic, pe durata Președinției Germaniei, vor rămâne aceleași. „Măsurile vor fi aceleași ca și anul trecut, se vor folosi aceleași metode și instrumente, dar depinde și de discuțiile dintre parteneri, ar putea să apară și altele. Principiul „mai mult pentru mai mult” ar putea rămâne valabil și acesta va fi unul care ne va ghida. Cred că va rămâne, pentru că din perspectiva noastră este un sistem important”, a adăugat Angela Ganninger.

Ambasadoarea a mai spus că Uniunea Europeană și Moldova își organizează relațiile în baza Acordului de Asociere și Acordului de Liber Schimb. „Acesta este cadrul prin care colaborăm cu Republica Moldova, ceea ce nu înseamnă că prin asta este influențată relația Moldovei cu Federația Rusă. Moldova are relațiile ei cu Federația Rusă și cred că în perioada Președinției noastre noi vom consolida relațiile cu Moldova, și UE cu Federația Rusă”, a adăugat ambasadoarea Germaniei.

Germania deține președinția Consiliului UE în perioada 1 iulie-31 decembrie 2020.