logo

E timpul să păstrăm resursele de apă și să regândim atitudinea față de ape, apel


https://www.ipn.md/index.php/ro/e-timpul-sa-pastram-resursele-de-apa-si-sa-7967_1080499.html

E timpul să păstrăm resursele de apă și să regândim atitudinea față de ape, îndeamnă membrii Grupului de lucru Planificare şi Management al Bazinului Hidrografic Nistru al Comisiei Nistrene (partea moldavă). Îndemnul vine în contextul Zilei Mondiale a Apei, marcată astăzi, 22 martie. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Ana Jeleapov, preşedintă a Grupului de lucru, a precizat că tema Zilei Mondiale a Apei 2021 este „Valorizarea apei”.

În acest context, Ana Jeleapov a menţionat că e o ocazie pertinentă de a efectua o evaluare a acelor activități care au fost realizate până în prezent, a problemelor cu care se confruntă sistemul, a vulnerabilităților la care sunt expuși experţii din domeniu şi la acele soluții pe care le pot propune şi implementa pentru a îmbunătăți resursele de apă ale ţării. „Problemele ce ţin de apă sunt ca atare complexe, cu părere de rău o mare parte din ele sunt ignorate, dar cu toate acestea, totuşi, ţinem să insistăm asupra acestor probleme şi să îndemnăm societatea să vină cu măsuri zilnic, cu măsuri care pot fi aplicate în permanenţă pentru a rezolva problemele ce ţin de apă”, a spus Ana Jeleapov.

Ana Jeleapov a menționat că, deși apa ocupă peste 70% din suprafața planetei, resurse de apă potabilă sunt extrem de limitate. Doar 2,5% din volumele existente de apă sunt dulci, și sunt acumulate în râuri, ape subterane și ghețari. În râuri și lacuri – principalele resurse de apă pentru om – sunt concentrate doar 0,02% de apă. „Pentru Republica Moldova, resursele de apă sunt reprezentate de apele de suprafață: râuri și lacuri de acumulare precum și de apele subterane. Cele mai importante volume de apă sunt asigurate de Fluviul Nistru –fluviul transfrontalier care își acumulează apele în Carpați, curge prin Ucraina și traversează teritoriul Republicii Moldova”, a notat Ana Jeleapov.

Ilya Trombiţki, membru al Grupului de lucru Planificare şi Management al Bazinului Hidrografic Nistru a precizat că în 2018 a fost constituită Comisia nistreană, cu scopul de a implementa Acordul nistrean din 2012. Din partea Republicii Moldova în comisie sunt incluse 19 persoane, aproximativ la fel şi din partea ucraineană. Pentru activităţile zilnice sunt create câteva grupuri de lucru şi unul dintre acestea e cel de Planificare şi Management al Bazinului Hidrografic Nistru.