logo

După un post de 40 de zile, catolicii sărbătoresc duminică Paștile


https://www.ipn.md/index.php/ro/dupa-un-post-de-40-de-zile-catolicii-sarbatoresc-7967_1080780.html

După un post de 40 de zile, creștinii catolici, și cei din Republica Moldova, vor sărbători duminică, 4 aprilie, Paștile. Pentru a evita aglomerațiile în contextul pandemiei, bisericile vor oficia mai multe servicii divine decât în anii precedenți și acestea se vor desfășura în aer liber, în curțile bisericilor, transmite IPN.

Preotul Petru Ciobanu, cancelar al Curiei Episcopale a Diecezei Romano-Catolice din Chișinău, spune că Paștile este cea mai importantă sărbătoare din întreg anul liturgic, pentru că amintește de evenimentul central al mântuirii noastre – Învierea lui Isus Cristos, victoria lui asupra morții. Ar fi bine ca în această zi creștinii să meargă la biserică, în măsura în care există această posibilitate, iar cei care nu pot veni au posibilitate să urmărească de acasă serviciile divine oficiate cu acest prilej, care vor fi transmise online pe canalul de Youtube, a precizat preotul.

Potrivit preotului, catolicii se pregătesc de Învierea lui Isus Cristos printr-o spovedanie bună, pentru a întâmpina Paștile cu sufletele eliberate de păcate. La fel ca ortodocșii, creștinii catolici pregătesc pască, ouă roșii, mielul pascal.



Săptămâna Patimilor se încheie sâmbătă seara, iar cu acest prilej în bisericile catolice se vor oficia servicii divine. Sâmbăta înainte de Paști este numită și „Sâmbăta tăcerii” și amintește de ziua în care a fost înmormântat Isus Cristos.

Liturghia din Sâmbăta tăcerii va începe la Catedrala Romano-Catolică „Providența Divină” la ora 20.00. Tradiția spune că serviciul divin trebuie oficiat după apusul soarelui. Acesta are patru părți – binecuvântarea focului și aprinderea lumânărilor pascale, liturghia cuvântului, cu citire din Vechiul și Noul Testament și Evanghelia, care relatează despre Învierea lui Cristos. Conform indicațiilor date de la Vatican, în legătură cu pandemia COVID-19, a treia parte a serviciului divin va fi redusă. În anii trecuți, era binecuvântată apa și cu ea unii creștini primeau botezul. În acest an s-a renunțat la acest lucru. A patra parte este liturghia euharistică, în timpul căreia credincioșii se împărtășesc, a specificat preotul Petru Ciobanu.

Duminică, la Catedrala Romano-Catolică „Providența Divină” din Chișinău vor fi oficiate patru liturghii: la ora 9.00 – în poloneză, la ora 10.30 – în rusă, la ora 12.00 – în română și seara, la ora 18.00, va fi oficiat încă un serviciu divin în limba rusă. Potrivit preotului Petru Ciobanu, în anii precedenți erau oficiate trei liturghii, iar în anul curent va fi oficiat și serviciul divin de seară, pentru a evita aglomerațiile în biserici în contextul situației privind COVID-19.

Părintele Petru Ciobanu îndeamnă credincioșii  „să trăiască sărbătorile pascale cu speranța că nu are niciodată moartea și răul ultimul cuvânt, ci viața și învierea. Să avem speranță că vom depăși cu eforturi comune, împreună, această situație de pandemie, în care ne aflăm”, a spus preotul, care a ținut să le ureze atât catolicilor, cât și ortodocșilor, care vor sărbători Paștile peste o lună, „un suflet plin de lumină, o viață plină de bucurie, sănătate trupească și sufletească”.

În unii ani, catolicii și ortodocșii și sărbătoresc Paștile în duminici diferite, întrucât bisericile se conduc se calendare diferite.