logo

După soluțiile pe dosarele fabricate, urmează condamnarea persoanelor responsabile, avocat


https://www.ipn.md/index.php/ro/dupa-solutiile-pe-dosarele-fabricate-urmeaza-condamnarea-persoanelor-responsabil-7967_1079180.html

Nu foarte multe persoane au avut curajul să depună plângeri, să vină în fața publicului și să vorbească despre dosarele în care au fost persecutate, aceste dosare fiind instrumentate în perioada în care statul era capturat, conform Declarației Parlamentului. Reatragerea învinuirilor în dosarele la comandă, în care persoanele au fost ilegal reținute, arestate, au fost preluate proprietăți, este doar prima parte. Ceea ce trebuie să urmeze este tragerea la răspundere a persoanelor responsabile de aceste acțiuni ilegale. Declarațiile în acest sens au fost făcute de către avocatul Victor Munteanu, care este și apărătorul co-proprietarul rețelei de benzinării „Vento”, Igor Borș, în privința căruia procurorii au renunțat la învinuiri.

Într-o conferință de presă la IPN, avocatul a declarat că persoanele implicate în aceste ilegalități trebuie să fie trase la răspundere. Or, doar în așa mod, oamenii legii sau factorii decidenți ar înțelege că astfel de lucruri sunt inadmisibile. Însă, înțelegând că nimeni nu va fi pedepsit, ilegalitățile vor continua.

Potrivit lui, una dintre cauzele fabricate este dosarul „Vento”, în care compania, proprietarii, dar chiar și persoane care închiriau pur și simplu benzinării acestei rețele au fost supuse unor persecuții fără precedent – rețineri, arestări. Persoanele au fost ținute în detenție de la câteva săptămâni până la un an, fiindu-le aduse acuzații absolut nefondate și neprobate de către ofițerii de investigații de la MAI și procurorii din Procuratura Anticorupție, condusă atunci de Viorel Morari.

Victor Munteanu a menționat că, pe 15 ianuarie 2018, ofițerii de investigație au inițiat o cauză penală pe faptul acțiunilor pretins ilegale ale mai multor persoane fizice și juridice. Și în acea notă informativă nu era specificată nicio persoană. Cu două zile mai târziu, în baza acestui document, procurorul anticorupție pornește o cază penală pe pretinsa spălare de bani săvârșită de mai multe persoane fizice și juridice, fără nominalizarea acestora. Însă în ordonanța de pornire a urmării penale figura numele lui Veaceslav Platon, care, potrivit avocatului, niciodată nu a avut vreo tangență cu activitatea companiei vizate.

„Numele acestui domn a decăzut imediat în momentul în care ultima persoană din arest a fost eliberată. Numele acestui domn a fost folosit exclusiv pentru a ține persoane în arest și nu s-a demonstrat vreo legătură cu această companie”, a notat apărătorul.

Acesta precizează că Viorel Morari a creat un grup de lucru format din 19 procurori, 26 de ofițeri de urmărire penală și de investigații ( în opinia sa, un număr ieșit din comun), care trebuia să investigheze pretinsele acțiuni. „În luna martie, cu un suport mediatic important, procurorii rețin șase persoane, fac percheziții, dispun sechestrarea conturilor bancare și a bunurilor ale persoanelor fizice și juridice. La solicitarea procurorilor, mai multe persoane sunt plasate în arest preventiv. Ulterior, mai multe persoane au fost scoase de sub urmărire penală”, notează avocatul.

Învinuirile inițiale, în baza căror persoanele au fost reținute și ținute în arest, au decăzut complet în februarie 2019, fiind însă înaintată o nouă învinuire privind pretinsa evaziune fiscală a companiei. Aceasta a constatată în baza opiniei unui inspector fiscal, dar nu s-a adeverit în timpul ședinței de judecată. Pe 9 decembrie 2020, după ce au fost examinate probele din acest dosar, instanța a constat că dosarul nu a avut nici substanță, declarând nevinovăția lui Igor Borș și a companiei. Astfel, cred că a fost făcută prima parte a justiției, însă urmează partea a doua.  E important trase la răspunde persoanele responsabile de aceste ilegalități, a reiterat avocatul.

„Suntem satisfăcuți că încă mai sunt în Procuratura Generală oameni care înțeleg că legea trebuie aplicat absolut imparțial și nu trebuie folosită în satisfacerea anumitor interese”, susține Victor Munteanu. Potrivit lui, a trezit nedumerire faptul că, în urma acestor acțiuni de încercare de tragere la răspundere a persoanele vinovate, au apărut acțiuni de blocare a activității procurorilor. Avocatul mai spune că lipsa răspunderii pentru ilegalitățile comise, va genera noi abuzuri și va încuraja sfidarea legii în continuare.

Co-proprietarul rețelei de benzinării Vento, Igor Borș, a declarat că dosarul în care a fost vizat reprezintă o tentativă de preluare a companiei. Când a devenit clar că acest lucru nu este posibil, inclusiv în contextul schimbărilor politice, procurorii au înțeles că trebuie cu orice preț să expedieze dosarul în judecată, astfel să-și justifice acțiunile ilegale. Igor Borș susține că s-a aflat în detenție un an, timp încă nu a fost interogat măcar o dată.