După ce divizarea pe raioane a fost compromisă, Guvernul va crea în R. Moldova regiuni economice
https://www.ipn.md/index.php/ro/dupa-ce-divizarea-pe-raioane-a-fost-compromisa-guvernul-va-7965_961177.html
Ministerul Economiei şi Comerţului planifică să creeze regiuni economice în R. Moldova şi susţine că acest proces nu va deranja actuala divizare administrativ-teritorială pe raioane a ţării. Despre acest fapt a comunicat luni, 11 septembrie, ministrul Economiei şi Comerţului Valeriu Lazăr în cadrul prezentării proiectului Strategiei de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor pentru anii 2006 – 2015.
Lazăr a menţionat că în prezent, sub aspect economic teritorial se atestă un dezechilibru foarte mare, deoarece R. Moldova are o supraconcentrare a potenţialul economic doar în Chişinău şi parţial în Bălţi. „În restul ţării, situaţia este absolut dramatică”, a recunoscut ministrul.
„Nu ne propunem încă o reformă administrativ-teritorială, dar încercăm să structurăm aceste regiuni de dezvoltare economică pornind de la potenţialul existent în teritoriul dat: natural, antropic, care să pună în valoare resursele naturale, abilităţile istorice ale unor regiuni”, a spus ministrul. El a mai menţionat că în acest sens se încearcă utilizarea celor mai bune practici după exemplul Chinei şi Italiei care şi-au propus să dezvolte în primul rând teritoriile.
Valeriu Lazăr a declarat că în prezent există toate premisele pentru asigurarea dezvoltării economice uniforme a întregului teritoriu al ţării. Potrivit lui, regiunile economice vor fi instituite prin lege, la moment fiind în examinare un proiect de lege în acest sens, iar ulterior, la nivel naţional şi local, vor fi elaborate strategiile de dezvoltare a acestor regiuni.
Odată cu elaborarea cadrului legislativ, ministrul a menţionat că Uniunea Europeană şi-a exprimat disponibilitatea de „finanţare destul de masivă” a dezvoltării regionale.
„Mergem şi noi pe calea pe care au mers toate ţările din regiune, iar experienţa arată că 70-80% din toate resursele necesare pentru dezvoltarea regională au venit din exterior, dar au venit doar atunci când a existat claritate, strategii bazate pe potenţialul existent în regiunea respectivă”, a mai spus Lazăr, citat de Info-Prim Neo.