logo

După apariţia pe piaţă a celui de-al treilea operator GSM, comunicaţiile s-ar putea ieftini cu 30 la sută


https://www.ipn.md/index.php/ro/dupa-aparitia-pe-piata-a-celui-de-al-treilea-operator-gsm-comunicatiile-s-ar-put-7966_1007162.html

În cazul în care autorităţile vor înceta să pună piedici apariţiei pe piaţa Republicii Moldova a celui de-al treilea operator al telefoniei mobile, în ţară se vor deschide noi locuri de muncă, va creşte volumul investiţiilor şi încasărilor fiscale, iar cetăţenii vor avea acces la comunicaţii GSM mai ieftine. Despre aceasta a comunicat juristul Consiliului creditorilor companiei „Eventis Mobile”  Serghei Goţonoga, în cadrul şedinţei la masa rotundă organizate de ziarul chişinăuian „Panorama”, transmite IPN.

După cum a comunicat Serghei Goţonoga, pe 29 octombrie şi 13 decembrie 2010, adunarea generală a creditorilor companiei, la care au participat 120 de persoane, a adoptat hotărârea de a vinde compania pe calea negocierilor în forma unui complex patrimonial unic. După cum a afirmat el, preţul minimal al activelor companiei a fost evaluat la 40 mil. lei. Ca urmare, la 14 mai 2013, a fost încheiat un acord de vânzare-cumpărare a complexului patrimonial  „Eventis Mobile” de către compania „Iulerom” S.R.L. la un preţ de 49 mln lei, ceea ce a depăşit cota minimă stabilită la început.

„Camera de Licenţiere ne-a declarat că acordul din 14 mai nu este legalizat notarial. Totodată, acordul respectiv a fost aprobat de instanţa de judecată, iar pe 4 iulie acelaşi acord a fost supus  procedurii de legalizare notarială. Şi iată că deja Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) ne spune că, pentru a iniţia procedura de transfer a licenţei de la un agent economic la altul, este necesar să se respecte art. 129 din Legea despre insolvabilitate, adică să se desfăşoare procedura de aprobare a afacerii în instanţa de judecată. Noi am făcut toate acestea, dar nu am primit niciun răspuns”, a menţionat Serghei Goţonoga.   

Juriştul afirmă că ANRCETI şi Camera de licenţiere (CL) au fost datoare să efectueze înregistrarea şi să reperfecteze licenţa imediat după aprobarea afacerii de către instanţa de judecată.

„Conform Codului Executoriu, termenul, care se acordă pentru executarea benevolă a hotărârii judiciare, constituie 15 zile. Pe 20 iunie acordul a fost prezentat la ANRCETI, respectiv – termenul a expirat pe 5 iulie”, afirmă juristul Consiliului creditorilor companiei „Eventis Mobile”.

Dar carul a rămas pe loc. De aceea Consiliul creditorilor întreprinderii Î.M. „Eventis Mobile” S.R.L. intenţionează să caute dreptatea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Costul acţiunii va constitui, cel puţin, 41 mil. lei.

„Dar suma aceasta poate fi cu mult mai mare, dat fiind faptul că se va  ţine cont nu numai de prejudiciul material real, dar şi de profitul ratat”, a explicat Maxim Belinski, avocat, vicepreşedinte al organizaţiei internaţionale „Ambasada drepturilor omului” .

Juriştii au subliniat că imediat ce operatorul va începe a lucra, tuturor foştilor angajaţi ai „Eventis Mobile” S.R.L. le va fi achitată datoria salarială în proporţie de sută la sută, care atinge suma de 16 mln lei, în timp ce noul proprietar intenţionează să investească 200 mln lei pentru procurarea utilajului necesar şi să avanseze pe piaţă cu propunerea unor comunicaţii mai ieftine cu circa 30 la sută pentru consumatori.

„Pentru a deveni competitivă, compania urmează să propună consumatorilor oferte mai avantajoase, decât cele existente la concurenţii lor. În cazul existenţei în ţară a deficitului investiţional şi a insuficienţei de locuri de muncă, este de neînţeles poziţia autorităţilor. În special, ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor Pavel Filip a declarat anterior că din cauza că pe parcursul a trei ani de zile „Eventis Mobile” S.R.L. nu a funcţionat, statul a pierdut 78 mln lei. Totodată, procesul apariţiei pe piaţa moldovenească  a unui nou operator este frânată în mod intenţionat şi iese că statul continuă să piardă în mod benevol câte 25 mln lei anual”, îşi exprimă nedumerirea Serghei Goţonoga.

La şedinţa la masa rotundă au fost invitaţi, de asemenea, reprezentanţii Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor care nu au participat la dezbarea publică desfăşurată de ziarul Panorama, notează IPN.