După aderarea României la UE hotarele R. Moldova ar putea fi penetrate de mai multe reţele de traficanţi, susţin experţii
https://www.ipn.md/index.php/ro/dupa-aderarea-romaniei-la-ue-hotarele-r-moldova-ar-putea-fi-penetrate-de-mai-mul-7965_963332.html
După aderarea României la UE ar putea fi observat un interes sporit din partea reţelelor de traficanţi pentru a tranzita R. Moldova prin zona de est, după care ar încerca să pătrundă în spaţiul UE pe la hotarul cu România. Această declaraţie a fost făcută miercuri, 31 ianuarie la Chişinău de către parlamentarul britanic, preşedintele Asociaţiei Internaţionale Business şi Parlament (IABP) Bruce George.
George a declarat în cadrul conferinţei internaţionale „Managementul integrat al frontierei: facilitarea comerţului şi sporirea securităţii” că România încă nu şi-a adus la nivelul cuvenit sistemul de securitate a graniţei. În acelaşi timp, potrivit lui, aşezarea geografică a Moldovei este foarte convenabilă pentru reţele de contrabandă şi trafic de persoane, care şi-au creat anumite trasee pe teritoriul acesteia.
Sursa citată a mai declarat că R. Moldova nu dispune de cea mai bună situaţie în ceea ce priveşte securitatea frontierelor şi trebuie să se facă ordine în acest sens. Protejarea graniţelor este o acţiune complexă care presupune interacţiunea mai multor structuri care trebuie să fie pregătite la nivel adecvat, a mai declarat el.
Anatol Donciu, reprezentant al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a declarat că situaţia criminogenă la frontieră este reflectată de 2-3 tipuri de crime mai relevante. În primul rând este vorba de contrabandă, după care urmează neachitarea plăţilor vamale, cazurile de corupţie, traficul de fiinţe, droguri.
Conferinţa internaţională a fost organizată de IABP-Moldova, sub patronatul Parlamentului şi al ambasadei Marii Britanii la Chişinău. Concluziile conferinţei, precum şi discursurile prezentate în cadrul acesteia vor fi editate într-o broşură şi difuzate organelor de resort.
Asociaţia Internaţională Business şi Parlament este o organizaţie non-profit, neafiliată politic şi non-lobbying, care promovează un protocol internaţional pentru stabilirea relaţiilor între liderii cercurilor de business şi ale celor parlamentare. IABP activează în R. Moldova din octombrie 2005.