logo

Dumitru Țîra: Pentru gestionarea crizei în presa independentă avem nevoie de susținerea financiară și elaborarea unor sisteme funcționale


https://www.ipn.md/index.php/ro/dumitru-tira-pentru-gestionarea-crizei-in-presa-independenta-avem-8004_1089368.html

Criza în presa independentă din Moldova poate fi soluționată cu ajutorul suportului financiar care va asigura existența acestor instituții pe piața mediatică și cu ajutorul creării unui sistem funcțional. De această părere este fondatorul Realitatea, Dumitru Țîra. „Va trebui să revedem paradigma, în general, a tot ceea ce înseamnă piața audiovizuală și mass-media din Republica Moldova, să începem să discutăm, să analizăm, să ajungem la niște sisteme funcționale bazate pe economie de piață, pe procese transparente. În particular, trebuie să rezolvăm problema cu echipamente și cadre”. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „Presa independentă din Moldova: ieșită din criză sanitară totală și intrată în plin război”, organizată de Agenția de presă IPN.

Referindu-se la problemele stringente ce vizează instituțiile de presă independente din Moldova,
expertul media a subliniat necesitatea de cadre, inclusiv a jurnaliștilor specializați în diferite domenii, precizând: „curricula nu corespunde realității”.

„În ultimul an, am avut câteva etape când am căutat, am plăsat anunțuri pentru a găsi colegi noi. A fost o criză extrem de mare și pe jurnalismul în limba rusă. În plus, nu există jurnalism de specialitate, inclusiv jurnaliști economici, jurnaliști specializați în politica externă. La momentul actual, sunt două mari specializări – social și politic. Avem, practic, o singură facultate, cea la Universitatea de Stat din Moldova, și o secție de jurnalism la Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Pare-mi-se, mai avem ceva la Bălți și la Comrat, dar acolo sunt foarte puțini studenți. De exemplu, de la Universitatea de Stat, din ultimii ani, doar 2%-3% de absolvenți intră în profesie, ceea ce este incredibil și rușinos. Dar și curricula nu corespunde realității, situației și tendințelor pe piață”, a declarat Dumitru Țîra.

De asemenea, presa independentă se confruntă cu problema echipamentelor care este cauzată de lipsa de bani. Expertul media a punctat că „există categorii de televiziuni supradotate din punct de vedere tehnic din cauza influențelor politice și economice respective. Pe zona media, în ultimii doi ani, aproape nu s-au făcut importuri. O problemă foarte moarte rezidă în faptul că presa și mass-media, în general, nu se bucură de facilități în sensul de achiziții de echipamente, în sens fiscal”.

În această ordine de idei,
fondatorul Realitatea menționează necisitatea implicării statului în problema presei independente. „Cred că statul ar putea să contribuie nu prin oferirea banilor la modul direct, dar prin a crea condiții și a facilita mai multe chestiuni. Sunt absolut convins că noi trebuie să reluăm la analizat totul, palier cu palier. Pentru a aduce clienții comerciali la televizor, în presa online, la ziar etc., presa independentă trebuie să aibă capacitatea să satisfacă niște targheturi comerciale. Anul acesta, piața TV se va îngusta foarte tare. Respectiv, publicitatea la TV poate să devină mai scumpă decât publicitatea online”, a spus el.

La fel,
Dumitru Țîra a oferit câteva soluții pentru gestionarea crizei în presa independentă, atenționând „că dacă măsurile nu vor fi întreprinse, în următoarele două-trei luni o să înceapă să dispară anumite instituții de presă”.

„Două treimi din posturi de televiziune ar trebui să se închidă. Toate instituțiile de presă  trebuie să corespundă rigorilor. Audiența trebuie să fie una transparentă, eșantionarea să se facă corect. Va trebui să rezolvăm problema cu cadrele. Avem nevoie de cameramani, avem nevoie de editori video. Acum aceștia sunt oameni care învață singuri. Altfel piața nu o să se reconstruiască”, a conchis expertul media.

Dezbaterea publică la tema „
Presa independentă din Moldova: ieșită din criză sanitară totală și intrată în plin război”, organizată de IPN, a fost ediția a 239-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.