În bugetul de stat pentru anul viitor 5,5 miliarde de lei sunt granturi oferite cu generozitate de partenerii externi ai Republicii Moldova. O spune ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. Potrivit oficialului, guvernarea de la Chișinău se bucură de sprijinul partenerilor străini, iar acest credit de încredere trebuie valorificat la maximum, astfel încât asistența financiară neramburasabilă să fie înlocuită cu investiții în Republica Moldova, notează IPN.
Potrivit legii bugetului de stat pentru anul 2023, anul viitor pe teritoriul întregii țări se vor derula 154 proiecte finanțate din exterior, cheltuielile pentru executarea acestor proiecte fiind de 4,5 miliarde de lei. Cele mai importante proiecte finanțate din exterior vizează domeniul infrastructurii drumurilor și domeniul energetic. Ministrul Finanțelor spune că alături de împrumuturi, Republica Moldova beneficiază acum de sume importante neramburasabile.
„Avem 5,5 miliarde de lei granturi. Este o sumă foarte mare. Și acest lucru a fost posibil grație suportului partenerilor noștri. Țara noastră se bucură de o simpatie enormă în lume, e foarte important să păstrăm acest capital. Să dăm dovadă că suntem responsabili, știm a cheltui acești bani. Și sunt sigur că partenerii vor continua să ne ajute și nu neapărat cu granturi, pentru că granturile nu pot dura la nesfârșit, ci cu investiții”, a spus Dumitru Budianschi în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
De asemenea, ministrul a explicat necesitatea a majorării cu 25% a accizei la țigări din anul 2023. Dumitru Budinaschi spune că Republica Moldova trebuie să se alinieze standardelor europene la capitolul combaterii fumatului.
„Prin Acordul de Asociere ne-am obligat ca în 2025 să ajungem la 95 de euro per mia de țigări. Pe parcursul anilor am făcut tot posibilul să ne eschivăm de la acest angajament. Noi suntem țară candidată la aderarea în Uniunea Europeană, pentru noi acesta este un obiectiv strategic. Iată asta facem. Sperăm și oamenii să se lase de fumat, pentru că asta este o politică a Ministerului Sănătății, iar nivelul accizei este un instrument prin care se descurajează fumatul”, a mai spus ministrul Finanțelor.
Anterior, operatorii pieței produselor din tutun s-au arătat nemulțumiți de decizia autorităților de a majora acciza la țigări. Potrivit lor, majorarea va duce la dublarea pieței negre de țigări, în consecință bugetul de stat ratând venituri de milioane de lei.