Duminică, 11 iunie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Coborârea Duhului Sfant
https://www.ipn.md/index.php/ro/duminica-11-iunie-crestinii-ortodocsi-sarbatoresc-coborarea-duhului-sfant-7967_959787.html
Duminică, 11 iunie, creştinii ortodocşi sărbătoresc Coborarea Duhului Sfant, sau Cincizecimea, Duminica Mare, Rusaliile.
Preotul Bisericii “Sfântul Panteleimon” din capitală, Valeriu Potoroacă, spune că acest mare praznic se sarbătoreşte în fiecare an la 50 de zile după Sfânta Înviere şi la 10 zile după Înălţare şi este considerat ca ziua de naştere a Biserticii Ortodoxe.
Potrivit preotului Valeriu, praznicul comemorează coborârea Sfântului Duh asupra Apostolilor în ziua Cincizecimii, o sărbătoare de tradiţie iudaică. Biserica se naşte şi este ţinută în unitate prin prezenţa şi lucrarea Sfântului Duh, care a pogorât asupra celor 12 Apostoli ce urmau să ducă creştinitatea în lume, cea mai importantă parte a predicii lor fiind credinţa în Iisus Hristos răstignit şi înviat. În acest fel, spune sursa citată, Duhul Sfânt a călăuzit Biserica în lume pentru propovăduirea Evangheliei şi hraneşte Trupul lui Hristos, Biserica, în adevăr şi dragoste. Prin predica Apostolilor au fost botezaţi mii de credincioşi care au crezut în mesajul Evangheliei mântuirii prin Iisus Hristos.
Dacă Dumnezeu a amestecat limbile neamurilor, când au construit turnul Babel ca să nu se mai inţeleagă, spune părintele Valeriu Potoroacă, Duhul Sfânt a rupt barierele şi a dezlegat limbile, ca să se înţeleagă din nou.
Sărbătoarea Coborârea Duhului Sfânt este de asemenea vazută ca o culme a relevării Sfintei Treimi, spune părintele Valeriu, menţionând că tradiţiile populare spun că în această zi uşile, porţile sunt înfrumuseţate cu crengi de tei, iar casele – cu iarbă mirositoare.