logo

Drumul Vinului Moldovei, inclus în Rutele Culturale ale Consiliului Europei


https://www.ipn.md/index.php/ro/drumul-vinului-moldovei-inclus-in-rutele-culturale-ale-consiliului-7967_1072007.html

Ruta „Drumul Vinului Moldovei” devine primul itinerar turistic al Republicii Moldova înregistrat în „Iter Vitis – Les Chemins de la vigne”, rută culturală certificată de Consiliul Europei. Traseele turistice includ circuite în cele trei regiuni viticole cu Indicație Geografică Protejată: Codru, Valul lui Train, Ștefan Vodă, cu vizite la 28 de crame, 12 vinoteci, 27 de evenimente cultural-vinicole și zeci de experiențe oeno-gastronomice și de aventură ușoară, transmite IPN.

„Afilierea Drumului Vinului Moldovei la rețeaua europeană de rute culturale este un succes al industriei vinului și al turismului din Moldova, notorietatea cărora s-a afirmat. Patrimoniul milenar, diversitatea tradițiilor vitivinicole, unicitatea galeriilor subterane și autenticitatea vinurilor constituie atuurile acestui produs turistic al Moldovei, pe care prin rețeaua Iter Vitis le vom promova ca parte a patrimoniului cultural european turiștilor în căutare de noi descoperiri oenoturistice”, a declarat Emanuela Pranke, managerul de program Iter Vitis, citat într-un comunicat de presă al Asociației Naționale pentru Turism Receptor și Domestic.

„Vinul Moldovei este un simbol al identității Europene, erijat pe o vastă cultură, un patrimoniu vitivinicol valoros și secole de evoluție, la care a fost conectat din cele mai vechi timpuri și vinurile din regiunea țării noastre. Mărturie sunt beciurile vechi, cultura populară a vinului, dar și soiurile autohtone care oferă calitate și recunoaștere internațională. Cu experiențe de descoperire a patrimoniului cultural, a gastronomiei, vieții rurale dar și ospitalitatea moldovenilor, Drumul Vinului devine un produs competitiv”, a notat Corina Călugăru, ambasadorul Republicii Moldova la Consiliul Europei.

Potrivit ministrului agriculturii și dezvoltării regionale, Ion Perju, dezvoltarea turismului este un motor de dezvoltare regională, de promovare a producției agro-alimentare și de valorificare sustenabilă a mediului și a resurselor naturale, cu beneficii de creștere economică pentru populație. Turiștii străini au cheltuit în anul 2019 în Moldova peste 500 de milioane de dolari. Și Drumul Vinului reprezintă cartea de vizită a țării.

Turismul vitivinicol din Moldova se bucură de multă popularitate în rândul turiștilor – 60% din turiștii care au vizitat Moldova au vizitat cel puțin o vinărie. Totodată, pentru 43% dintre ei, patrimoniul vitivinicol al Republicii Moldova a fost motivul principal care i-a convins să facă o călătorie în Moldova.

„Iter Vitis – Les chemins de la vigne” este ruta oenoturistică pan-europeană care integrează peisajele și patrimoniul vitivinicol din 18 state vitivinicole.