Moldova a făcut progrese importante în protecția și promovarea drepturilor omului în anul 2024. Cu toate acestea, studiile la nivel local relevă despre situația dificilă a unor grupuri marginalizate, care au devenit mai vulnerabile din cauza crizelor din ultimii ani și a atenției insuficiente asupra necesităților acestor persoane. Despre aceasta a menționat avocatul poporului, Ceslav Panico, la cea de-a treia ediție a Forumului Drepturilor Omului și Egalității unde au fost recunoscute eforturile remarcabile în promovarea drepturilor omului prin decernarea premiilor ONU, transmite IPN.
Avocatul poporului, Ceslav Panico, a precizat că un domeniu esențial în care trebuie să avansăm în mod urgent este educația privind drepturile omului și combaterea discursului de ură. Potrivit ombudsmanului, este nevoie de un sistem mai bine reglementat care să asigure participarea activă a tuturor actorilor relevanți și care să crească încrederea cetățenilor că deciziile luate îi vizează în realitate și sunt pentru ei.
„Este esențial ca reformele în domenii precum justiția, educația, protecția socială, securitatea sau economia să fie susținute și să integreze o abordare bazată pe drepturile omului. Drepturile omului nu sunt un moft, ci o necesitate pentru construirea unei societăți durabile și echitabile”, a declarat Ceslav Panico.
În opinia avocatului poporului pentru drepturile copilului, Vasile Coroi, o mai bună protecție a drepturilor copilului ar preveni o mare parte din încălcări ale drepturilor adulților. Copiii care au trăit o copilărie fericită, protejați de abuz și neglijare, care valorizează drepturile omului și integritatea umană, au o probabilitate mult mai mică de a încălca drepturile altor la vârsta adultă, cât și de a tolera încălcarea propriilor drepturi, a spus Vasile Coroi.
Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a comunicat că acest forum reprezintă o oportunitate de a ne reafirma angajamentul față de valorile drepturilor omului, consolidat odată cu obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. „Continuarea parcursului european implică nu doar adaptarea și implementarea unor politici corecte, ci și promovarea unui climat în care fiecare cetățean să-și poată exercita nestingherit drepturile și libertățile”, a adăugat Veronica Mihailov-Moraru.
Președintele Consiliului pentru Egalitate, Ian Feldman, a punctat că forumul abordează impactul digitalizării asupra persoanelor din grupurile vulnerabile, problema copiilor care sunt în îngrijire alternativă, precum și dificultățile cu care se confruntă grupurile vulnerabile aflate în custodia statutului.
Coordonatoarea rezidentă a ONU, Yesim Oruc, a spus că drepturile omului sunt despre educație, sănătate, libertate de exprimare și de alegere, conviețuire în comunitate, dar nu reprezintă o idee abstractă sau o ideologie. Drepturile omului sunt instrumentele practice pentru a-i oferi libertatea de a se exprima fiecărui om, care din varii motive este lăsat fără speranță sau se află într-o situație vulnerabilă, a menționat Yesim Oruc. Oficialul ONU a subliniat că evenimentul celebrează impactul tangibil în domeniul drepturilor omului prin demonstrarea soluțiilor practice implementate în Moldova.
Premiul general – pentru realizări excepționale în apărarea drepturilor omului și impactul durabil asupra comunităților – a fost oferit Uniunii pentru Echitate și Sănătate.
Premiul special pentru protecția și promovarea drepturilor copilului a primit Asociația pentru abilitarea copilului și familiei „AVE Copiii”.
Au fost acordate mențiuni Societății părinților de copii cu dizabilități „Алые паруса” din orașul Dubăsari, Asociației Obștești a Persoanelor cu Deficiențe de Auz „Aud și vorbesc”.
Premiul special pentru promovarea egalității de gen – pentru contribuții în împuternicirea femeilor și reducerea discriminării – a fost oferit Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova.
Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, marcată anual la 10 decembrie.