logo

Dreptul la Dreptate îndeamnă muncitorii de la fabricile de țigări clandestine să se apeleze la autorități


https://www.ipn.md/index.php/ro/dreptul-la-dreptate-indeamna-muncitorii-de-la-fabricile-de-7967_1098641.html

Asociația obștească „Dreptul la Dreptate” îndeamnă cetățenii moldoveni care muncesc în fabrici clandestine de țigări să apeleze la autorități. În special, reprezentanții organizației s-au referit la o fabrică clandestină depistată de jandarmeria Franței, care ar fi coordonată de către un cetățean al Republicii Moldova. Într-o investigație realizată de „Dreptul la Dreptate” se menționează că bărbatul a fost condamnat la 7 ani de închisoare în Belgia, dar se plimbă liber în Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele asociației, Pavel Grigorciuc, susține că statele europene oferă Republicii Moldova asistență considerabilă, inclusiv sub formă de granturi, credite preferențiale. În schimb, unii cetățeni moldoveni furnizează contrabandă de țigări, provocând țărilor europene prejudicii de milioane de euro.

„Acest business ilegal este controlat de criminalitatea internațională, din care fac parte, din păcate, și conaționali de-ai noștri. Protagonistul investigației noastre a devenit cetățeanul Mihail Filip Raileanu, născut pe 19 septembrie 1981. El este și cetățean al României, însă în acest stat este dat în urmărire, fiind vizat în alte cauze penale. Acesta este unul dintre baronii, regii contrabandei moldovenești, este inclusiv unul dintre cei mai mari furnizori de țigări”, susține Pavel Grigorciuc.

„Vreau să mă adreseze la muncitorii de la fabricile clandestine ale acestui contrabandist. Am primit de la voi mesaje, pe care le-am publicat în investigația noastră. Vom face tot posibilul pentru ca muncitorii acestor fabrici clandestini să fie eliberați, pentru că sunt conaționalii noștri. Sunt simpli muncitori care au vrut să câștige, au mers în Europa și au fost racolați de grupările acestor contrabandiști, iar acum muncesc în robie”, a precizat Pavel Grigorciuc.

Potrivit lui, mai strașnic este că muncitorii acestor fabrici clandestine au informat că unul dintre colegii lor a încercat să fugă și să anunțe poliția despre condițiile în care lucrează. Până acum așa și nu a revenit, nici la așa-zisa fabrica, nici la domiciliul său din Moldova. „Ne adresăm la rudele acestor persoane, la muncitorii acestor fabrici clandestine – contactați-ne pentru ca să colaborăm cu organele de drept, inclusiv cele europene, să obținem restabilirea drepturilor voastre, să obținem libertatea voastră, dar și pedepsirea nemerniciilor care vă exploatează”, a mai spus Pavel Grigorciuc.

Asociația a venit cu un demers către autorități și către organele de drept în care descrie amănunțit detalii despre aspectele ilegale, inclusiv membrii grupării. Reprezentanții „Dreptul la Dreptate” solicită ca cei condamnați în statele europene să-și ispășească pedeapsa aici în Moldova.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.