logo

Dragoș Tudorache: Este nevoie de unanimitate la acordarea statutului de țară candidat la aderare


https://www.ipn.md/index.php/ro/dragos-tudorache-este-nevoie-de-unanimitate-la-acordarea-statutului-7965_1088962.html

Europarlamentarul român, Dragoș Tudorache, spune că pentru obținerea statutului de țară candidat la aderare e nevoie de unanimitate de voturi în cadrul Consiliului Uniunii Europene. Oficialul de la Bruxelles spune că, în acest sens, fiecare țară membră va trebui să fie convinsă că Republica Moldova merită acest statut. Mai mult, parlamentarul european spune că pentru pre-aderarea Republicii Moldova este nevoie de o creștere economică solidă, care să aducă țara la nivelul statelor comunitare ,notează IPN.

Europarlamentarul român, Dragoș Tudorache, spune că decizia Republicii Moldova de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană demonstrează că autoritățile de la Chișinău sunt sincere în dorința lor de europenizare și modernizare a țării. Oficialul spune că obținerea statutului de țară candidat este un proces anevoios, în timpul căruia fiecare stat membru trebuie convins că Republica Moldova este stat european, nu doar prin poziționarea geografică.

„La nivelul Parlamentului European, poziția noastră a fost una foarte deschisă și a fost exprimată cam de toate grupurile politice, asta însemnând că toți își doresc să vadă Republica Moldova stat candidat. Însă, la nivelul Consiliului este nevoie de unanimitate la acordarea statutului de candidat și aici trebuie să fim foarte realiști. Trebuie să pregătim acest moment, cât de bine putem. Trebuie să luăm fiecare stat membru în parte și să ducem o muncă de convingere pentru meritele pe care Republica Moldova le are. Dacă ne uităm și la contextul geopolitic pe care îl avem, nu putem ignora această cerere și nu putem să nu ancorăm cât mai ferm Republica Moldova pe acest parcurs”, a spus eurodeputatul Dragoș Tudorache în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

El spune că Republica Moldova trebuie să realizeze toate reformele profunde de democratizare a societății și de întărire a instituțiilor statului. De asemenea, unul dintre cele mai complexe procese este creșterea economică și creșterea bunăstării cetățenilor.  

„Capitolul economic înseamnă aducerea statului candidat la un grad de convergență socială, economică, suficientă cât să ajungă la un nivel comparabil cu cel al statelor membre. Nu este un lucru simplu. Integrarea economică a unui nou stat trebuie să se bazeze pe echilibru, altfel apar dereglări care afectează cetățenii și economia statului candidat. În interesul Republicii Moldova este ca pe zona economică să ajungă cât mai repede la acest nivel de convergență și este în interesul cetățenilor indiferent de aderare, pentru că asta înseamnă bunăstare, o economie performantă și, respectiv, venituri pentru populație”, a mai spus Dragoș Tudorache.

Cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele țării Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și de premierul Natalia Gavrilița în data de 3 martie. S-a întâmplat după ce Ucraina și Georgia au transmis Bruxelles-ului cereri similare.