Două ONG-uri din capitală vor realiza un studiu de identificare a problemelor trecerii fondului locativ în format de condominium
https://www.ipn.md/index.php/ro/doua-ong-uri-din-capitala-vor-realiza-un-studiu-de-identificare-a-problemelor-tr-7967_959918.html
Două organizaţii neguvernamentale din capitală, Institutul European (IE) şi Alianţa pentru Conservarea Energiei (ACE), vor realiza un studiu de identificare a problemelor care apar la trecerea fondului locativ în format de condominium. Realizarea studiului a fost sugerată de participanţii la o masă rotundă, organizată la sfârşitul săptămânii trecute de cele două ONG-uri, cu genericul „Dezvoltarea şi gestionarea sectorului locativ – soluţii şi propuneri pentru municipiul Chişinău”.
Potrivit preşedintelui IE, Victor Doraş, la masa rotundă au fost invitaţi şi consilierii municipali, pentru ca doleanţele gestionarilor să fie luate în consideraţie de aleşii locali. El a spus că la efectuarea studiului este invitat să participe şi Consiliul municipal Chişinău (CMC).
Sursa citată a precizat că deja sunt depistate multe probleme. Potrivit lui Doraş, Legea cu privire la condominium este imperfectă, deoarece în ea nu este definită clar noţiunea de proprietate, ce va fi transmis în proprietate, cum se va gestiona această proprietate şi ce posibilităţi oferă locatarilor formarea Asociaţiilor de coproprietari în condominium. Voctor Doraş a subliniat că anume din acest motiv locatarilor şi gestionarilor nu le este clar cum se vor transmite la balanţă casele în mod complet, nu sunt clare tarifele pentru gestionare, nu este clar cine va gestiona reţelele din interiorul blocului, precum şi cum se vor forma aceste asociaţii, în condiţiile în care locatarii nu se grăbesc să se asocieze.
La începutul săptămânii trecute, primarul interimar al municipiului Chişinău, Vasile Ursu, a solicitat Direcţiei generale locativ – comunale şi amenajare să urgenteze procesul de lichidare a Întreprinderilor de gestionare a fondului locativ şi de formare a asociaţiilor de locatari.