logo

Două grupuri de lucru sunt create în urma discuțiilor PDM, PSRM, PAS și Platforma DA


https://www.ipn.md/index.php/ro/doua-grupuri-de-lucru-sunt-create-in-urma-discutiilor-7965_1075475.html

În urma discuțiilor dintre cele patru formațiuni – Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr – s-a decis crearea a două grupuri de lucru. Unul va examina situația din agricultură, iar celălalt din domeniul educației, în special începerea anului școlar. Deputații din opoziție insistă pe convocarea cât mai urgentă a ședinței Parlamentului, iar cei din majoritatea parlamentară declară că, întâi de toate, urmează a fi identificate soluții, iar apoi să se decidă asupra datei convocării în plen, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, președintele fracțiunii PDM, Dumitru Diacov, a declarat că a fost un schimb de păreri „interesant și fierbinte”. Potrivit lui, grupul de lucru pe domeniul agriculturii, care va fi condus de deputatul democrat Nicolae Ciubuc, urmează să identifice soluții pentru situația din sector. Al doilea grup de lucru, care va fi condus de deputata PDM Monica Babuc, va identifica soluții pentru începerea noului an școlar în siguranță.

„Urmează ca aceste grupuri de lucru să aibă consultările respective și să vină cu propunerea de a convoca Parlamentul. Aici a fost cea mai fierbinte temă – când convocăm. Colegii din opoziție sunt gata, într-un timp record, să convocăm Parlamentul, repede, repede. Noi socotim că trebuie să convocăm Parlamentul, dar în primul rând, aceste grupuri de lucru trebuie să ne pună pe masă un proiect de decizie, proiect coordonat cu instituțiile specializate. Și atunci, desigur noi ne vom pronunța pentru convocarea Biroului Parlamentului și la rândul său, Biroul trebuie să convoace Parlamentul”, a notat Dumitru Diacov.

Într-un alt briefing de presă, liderul fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Igor Grosu, a menționat că s-a discutat despre secetă, despre situația pandemică și repercusiunile pe care le are asupra vieții cetățenilor. De asemenea, s-a discutat despre amendamentele la Codul Electoral, care potrivit lui, au rămas „o restanță de la sesiunea subit întreruptă de majortiatea parlamentară, cu două săptămâni mai devreme”. Deputatul a menționat că încă mai sunt diferențe de opinie legate de convocarea unei ședințe extraordinare a legislativului. PAS crede că aceasta urmează să fie convocată în cel mult o săptămână, timp suficient pentru toți cei care într-adevăr își doresc să vină cu soluții în ajutorul oamenilor.

Președintele fracțiunii ACUM, Platforma DA, Alexandru Slusari, a declarat pentru presă că formațiunea nu o dată a spus că acest Guvern nu a gestionat corect criza pandemică și criza social-economică, iar țara are nevoie de un alt executiv. Însă, partidul a fost de acord să discute problemele din agricultură, deoarece timp nu este, iar deciziile trebuie adoptate în câteva zile. „Am constatat diferență de abordări, destul de mare, și cea mai mare neînțelegere a fost legată de declararea ședinței extraordinare a Parlamentul. Opoziția, în special Platforma DA a insistat pe fixarea datei ședinței. Adică, dacă colegii din majoritatea parlamentară sunt sinceri și nu au venit la această ședință de dragul bifării, au venit la dialog, dar dialogul nu se face de dragul dialogului, e nevoie de soluții palpabile”, susține parlamentarul.

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a spus că propunerea a fost de a veni cu discuții și soluții aprobate prin consens, fără condiționări. „Le-am propus colegilor să avem o abordare reală, profesionistă și cu acoperire financiară. Am propus să evităm abordările populiste, am propus să reișeim din acele realități pe care le avem astăzi în Republica Moldova, inclusiv și financiare”, a menționat deputatul. Potrivit lui, socialiști sunt de părere că Guvernul face față situației, cu o abordare profesionistă în gestionarea banului public. Cât despre propunerea colegilor din opoziție de a convoca cât mai urgent a ședinței Parlamentului, Vlad Batrîncea a spus că sunt gata să o convoace în momentul în care vor exista proiecte agreate de comun acord și când vor ști că toată propunerile vor avea acoperire financiară și susținerea Guvernului.

Discuțiile între cele patru fracțiuni urmează să continue.