logo

Două dispozitive medicale costisitoare, cumpărate de Centrul de Medicină Legală, așa și nu sunt folosite


https://www.ipn.md/index.php/ro/doua-dispozitive-medicale-costisitoare-cumparate-de-centrul-de-medicina-7967_1093562.html

Două dispozitive medicale costisitoare, cumpărate de Centrul de Medicină Legală, nu au ajuns să fie folosite și sunt trecute pe lista echipamentelor care trebuie lichidate. Este vorba de un secvențiator de acizi nucleici cumpărat din bani europeni și un sistem de developare achiziționat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Potrivit unui raport al Curții de Conturi, statul a cheltuit aproape șapte milioane de lei pentru procurarea celor două dispozitive, bani aruncați în vânt, transmite IPN cu referire la Radio Europa Liberă.

În anul 2013, Centrul de Medicină Legală a achiziționat în cadrul unor licitații publice secvențiatorul. Echipamentul modern urma să fie parte a unui laborator genetic performant, care era primordial pentru Centrul de Medicină Legală. Banii pentru procurarea dispozitivului erau din cadrul unui proiect european. În 2015, a fost pornită urmărirea penală pe faptul „săvârșirii de către persoane publice a unor acțiuni care depășesc limitele drepturilor și atribuțiilor, soldate cu urmări grave”, potrivit unui comunicat al Centrului Național Anticorupție, iar în anul 2017 fostul director al CML, Ion Cuvșinov, adjunctul său – Andrei Pădure și un expert din cadrul instituției au fost reținuți în cazul dosarului „laboratorul ADN”, care se află și astăzi pe rol.

Vasile Șarpe, directorul CML, a declarat pentru Europa Liberă că dispozitivul necesar în laboratorul genetic – secvențiatorul de acizi nucleici – a fost procurat fără a se ține cont de faptul că nu exista spațiu pentru amplasarea acestuia. Fostul director al CML, Ion Cuvșinov, a declarat pentru aceeași sursă că a fost constrâns să procure dispozitivul chiar dacă se știa că nu există spațiu pentru acesta. „Eu am vrut să fac ceva bun și achiziția a decurs conform legislației în vigoare. Este, într-un fel, un lucru anormal ca întâi să cumperi echipament și apoi să ai spațiu, dar asta a fost la indicația ministerului și cred că și ministerul a fost presat de către alte structuri ca să realizeze această achiziție”, spune fostul director.

Până la urmă, statul a alocat alte milioane de lei pentru procurarea unui alt secvențiator de acizi nucleici, iar noul laborator a fost deschis abia în iunie 2018.

Cât privește al doilea dispozitiv – sistemul de developare în valoare de 103,6 mii de lei, despre care fostul director al CML, Ion Cuvșinov, nu a dorit să vorbească, este și el trecut pe lista echipamentelor care trebuie lichidate. „După ce a fost procurat, urma să fie instalat, dar lipsea o piesă, din această cauză el nu a funcționat, iar acum este depășit. În medicina legală este o metodă de examinare radiologică Roentgen. Developatorul acesta este un element din acest sistem, el prelucrează doar peliculele – un fel de printer. El a fost procurat cu scopul ca ulterior să fie dezvoltată metoda aceasta de radiografie. Acum ele sunt digitale. S-a ajuns la concluzia că, practic, acest aparat este inutil. Am vrut să-l predăm altor instituții, dar și alte instituții nu folosesc utilaj depășit”, a mai spus Vasile Șarpe.