logo

„Dosarele Siberei”, redeschise într-o reprezentație la Teatrul Mihai Eminescu


https://www.ipn.md/index.php/ro/dosarele-siberei-redeschise-intr-o-reprezentatie-la-teatrul-mihai-eminescu-7967_1066619.html

Un spectacol care pornește de la poveștile reale a trei persoane deportate în Siberia, un bărbat și două femei, va fi pus în scenă la Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău. Prima reprezentație va avea loc în această seară, 5 iulie.

Petru Hadârcă, regizorul piesei „Dosarele Siberiei”, a declarat pentru IPN că ideea spectacolului i-a venit târziu, deși la București a lucrat pentru mai multe piese de teatru radiofonic pe acest subiect. „Dacă am fi abordat tema în urmă cu 30 de ani, atunci când eram în valul renașterii naționale, pentru astăzi nu am fi avut atâția nostalgici după regimul sovietic”, a spus regizorul.

Petru Hadârcă a mai precizat că spectacolul nu se vrea un proces de intenție sau o judecată la adresa deportărilor, dar scenariul vrea să mențină vie povestea celor trei persoane pe baza cărora s-a scris piesa de teatru. „Este vorba despre Ecaterina Chele, dusă în Siberia în anul 1941, în primul val, este vorba de Margareta Spânu Cemârtan, deportată în anul 1949, în al doilea val, și de deținutul politic Ion Morari, care a fost judecat în anul 1951. Toți ne îndeamnă ca suferința lor să nu fie răzbunată, dar să nu fie uitată. Aceasta este și ideea spectacolului: să nu uităm”, a precizat Petru Hadârcă.

Potrivit regizorului, spectacolul are o durată de două ore și jumătate cu tot cu pauză și este format din două părți: în prima parte este vorba despre femeile care au rezistat în Gulag, iar în cea de a doua parte este creionată soarta bărbaților care au avut de suferit în urma deportărilor.

Petru Hadârcă a precizat că, după premierele din 5 și 6 iulie, următorul spectacol va fi jucat pe scena Teatrului Mihai Eminescu pe data de 16 septembrie, la redeschiderea stagiunii teatrale.