Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană vine cu un spectru larg de beneficii, iar pentru ca aceste avantaje să fie conștientizate de societate, ar trebui să se investească mai mult în educație și informarea cetățenilor. Opinia aparține cercetătoarei în politică externă și diplomația UE, Dorina Baltag, și a fost expusă în cadrul dezbaterii publice la tema „Scenarii posibile pentru decizia Consiliul European cu privire la Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertei, este greu de anticipat care va fi decizia Consiliului European din 14-15 decembrie, întrucât există riscul ca prim-ministrul Ungariei, Victor Orban, să aplice dreptul de veto și să blocheze lansarea negocierilor de aderare cu Ucraina, ceea ce poate influența într-un fel și decizia asupra Moldovei, tema căreia este examinată „la pachet”.
Potrivit Dorinei Baltag, deciziile luate „la pachet” în privința unor state sunt niște decizii circumstanțiale ale Uniunii Europene și vizează relațiile regionale dintre țări. Potrivit expertei, chiar dacă startul negocierilor de aderare pentru Ucraina și Republica Moldova va avea loc în același timp, negocierile cu fiecare stat în parte vor fi complet diferite.
„Aceste decizii „la pachet” nu reprezintă un cadru reglementat, ci o decizie circumstanțială. Condițiile în care vor intra în negocieri Moldova și Ucraina sunt foarte diferite de condițiile în care au intrat Croația sau România și Bulgaria. Trăim alte timpuri și Uniunea Europeană revizuiește aceste condiționalități. În cazul Ucrainei și Republicii Moldova nu putem menționa cine este prima și cine este a doua în tandemul respectiv, pentru că noi comparăm două țări absolut diferite. Ucraina este devastată de război și continuă să implementeze reforme. Moldova nu este devastată de război, dar are alte vulnerabilități interne. Totuși, conflictul înghețat din regiunea transnistreană, nu se compară cu ceea ce este în Crimeea. Regiunea transnistreană este mai „europenizată” decât alte regiuni în situații similare. N-o putem compara nici măcar cu Cipru”, a spus cercetătoarea în politica externa și diplomația UE la Institutul pentru Diplomație si Guvernanță Internațională de la Londra, Dorina Baltag.
Potrivit cercetătoarei, Uniunea Europeană este îngrijorată acum de poziția Ungariei, întrucât liderul de la Budapesta ar putea vota împotriva lansării negocierilor de aderare cu Ucraina. În calitate de argument, premierul Victor Orban invocă nerespectarea drepturilor minorității maghiare.
„Ceea ce îngrijorează acum Uniunea Europeană este poziția Ungariei. La 4 decembrie a fost o scrisoare din partea prim-ministrului Ungariei, Victor Orban, care invoca problema drepturilor ungurilor din regiunea transcarpatină, de care ar trebui să se ocupe Ucraina. Dar, de fapt, este un joc geopolitic pentru că știm poziția lui Victor Orban vis-a-vis de Rusia, sunt în relații prietenoase. Ar trebui mai multe discuții cu Ungaria, pentru ca Victor Orban să nu aplice dreptul de veto acum, decembrie. Anterior, publicația Reuters anunță că deja există un draft al deciziei Consiliului European și acest prim draft dă undă verde deschiderii negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina. Dar între timp a apărut acea scrisoare a lui Victor Orban”, a mai spus Dorina Baltag.
Cercetătoarea Dorina Baltag spune că, indiferent de decizia Consiliului European, guvernarea de la Chișinău trebuie să se preocupe de implementarea reformelor și de creșterea economică a țării.
„Dacă se va decide în decembrie sau la următoarea reuniune deschiderea negocierilor, asta nu ar trebui să influențeze procesul de reforme din țară. Pentru că acesta trebuie să fie un deziderat de politică internă, în primul rând. Din exterior se vede că prea mult punem accent pe ce vrem să raportăm către Comisia Europeană, ceea este bine. Dar în primul rând, noi trebuie să ne dorim să trăim mai bine, să avem un nivel al calității vieții mai înalt, pentru noi, indiferent de factorii externi. Integrarea europeană vine cu un spectru larg de beneficii, în privința funcționalității instituțiilor statului, beneficii economice. Dar pentru ca acest lucru să fie înțeles de cetățeni, trebuie să investim în educație, în informare”, a explicat Dorina Baltag.
Dezbaterea publică la tema: „Scenarii posibile pentru decizia Consiliul European cu privire la Moldova”, este ediția a 295-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.