logo

Dorin Recean: Este important ca digitalizarea să funcționeze pentru oameni


https://www.ipn.md/index.php/ro/dorin-recean-este-important-ca-digitalizarea-sa-functioneze-pentru-7966_1097587.html

Este important ca digitalizarea să funcționeze pentru oameni și pentru organizații. Digitalizarea trebuie să producă oportunități, să reducă dramatic costurile tranzacțiilor și aceasta înseamnă ca fiecare experiență care poate fi digitală ar trebui să fie digitalizată. Moldova în prezent este suficient de matură în sectorul IT și în vinuri ca să poată împărtăși experiență în ambele domenii, a menționat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, la Moldova Digital Summit, transmite IPN.

Potrivit premierului, digitalizarea trebuie să fie centrată pe client și experiența lui în acest sector. „Este foarte important pentru Guvern ca digitalizarea să aducă mai multă transparență, nu doar mai multă responsabilitate pentru Guvern, dar, de asemenea, să facă în așa fel ca oamenii să se implice mai ușor în lucrările Guvernului, în guvernanță, în diferite procese. Acest lucru trebuie stimulat pentru participarea mai extinsă a oamenilor în societate”, a afirmat Dorin Recean.

Premierul a precizat că digitalizarea trebuie să aibă loc într-un mediu sigur. „Cred că putem să avem un summit separat despre securitatea și cultura cibernetică și modul cum putem să facem domeniul digitalizării cât de sigur posibil pentru toți care îl utilizează”, a adăugat prim-ministrul.

Laura Hruby, șef adjunct al misiunii Ambasadei Statelor Unite la Chișinău, a declarat că Moldova Digital Summit este un eveniment global care poziționează Moldova ca un lider în regiune în acest sector și care are un rol crucial pentru sectorul TIC din Moldova. „SUA lucrează în parteneriat cu Moldova pentru a crea un viitor prosper și democratic. Digitalul are un rol foarte important în acel viitor, antreprenoriatul și inovarea oferind un potențial foarte mare pentru a atrage investiții, a crea locuri de muncă și a convinge tinerii să-și continuă viață și carieră chiar aici, în Moldova”, a spus Laura Hruby.

„Noi o vedem pe Moldova ca parte a familiei Uniunii Europene. Noi considerăm că viitorul va fi promițător pentru Moldova după ce accede în Uniunea Europeană. Procesul de aderare deja aduce beneficii foarte tangibile. Tehnologia modernă face parte din viața noastră de zi cu zi și activitățile profesionale. Noi ne bucurăm foarte mult să vedem progresul Moldovei în ceea ce privește serviciile electronice, educația și abilitățile în domeniul afacerilor. Uniunea Europeană este angajată să susțină calea digitală a Republicii Moldova”, a comunicat Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova.

Veaceslav Cunev, președintele ATIC (Asociaţia Naţională a Companiilor din domeniul TIC), a afirmat că Moldova a demonstrat ce poate face o țară pentru digitalizarea și promovarea sectorului IT, indiferent de origine, credințe, naționalitate și domenii de expertiză. „Este clar că tehnologiile informaționale nu au granițe. Toate sarcinile IT pot fi aplicate în toată lumea și pot fi descrise ca talent, mediul favorabil, toleranță, tehnologie, trasabilitate”, a mai spus antreprenorul.

În cadrul summitului, vor fi anunțate noile servicii digitale, concepute pentru ca Republica Moldova să se mențină în topul țărilor cu servicii publice digitale în beneficiul cetățenilor, dar și pentru a avea legături mai transparente, o guvernanță eficientă și deschidere pentru afaceri și investiții. La finele primei zile va avea loc Gala festivă de premiere a câștigătorilor concursului Moldova Innovation Awards 2023.