logo

Dorin Recean: Când va fi necesar, și alte portofolii vor fi schimbate


https://www.ipn.md/index.php/ro/dorin-recean-cand-va-fi-necesar-si-alte-portofolii-7965_1109252.html

Evaluarea performanțelor ministerelor este constantă și, dacă va fi necesar, și alte portofolii vor fi schimbate. Declarația aparține prim-ministrului Dorin Recean, potrivit căruia, Guvernul a auzit vocea cetățeanului exprimată la alegeri și a analizat performanțele fiecărui minister în parte. Potrivit șefului executivului, deocamdată, nu există temei pentru demiterea ministrului economiei și digitalizării, Dumitru Alaiba. În pofida crizei de securitate din regiune, Republica Moldova a înregistrat o creștere economică, transmite IPN.

„Este important ca Guvernul să livreze servicii publice. Obiectivul meu, ca șef al Guvernului, a fost să determinăm schimbările care trebuie făcute, după care a urmat decizia cine va implementa aceste schimbări. Voi putea spune dacă sunt sau nu mulțumit în câteva săptămâni, când aceste schimbări se vor produce sau nu. Evaluarea cum funcționează ministerele și serviciul public este una constantă, la această etapă, am făcut aceste remanieri. Când va fi cazul, vor mai exista și alte remanieri. Nu trebuie să ne axăm doar pe remanierile din Guvern, am dispus să facem o analiză a performanțelor agențiilor subordonate Guvernului și să vedem dacă acolo vor urma demisii. Știu că așteptările au fost foarte mari și de fațadă puteam să schimbăm tot cabinetul de miniștri, dar noi am determinat care trebuie să fie schimbarea și peste câteva săptămâni vom vedea dacă aceste schimbări au fost suficiente sau dacă trebuie continuate”, a spus premierul Dorin Recean în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De asemenea, premierul a explicat că decizia privind demiterea sau păstrarea în funcție a ministrului Dumitru Alaiba a fost luată în baza raportului de activitatea. Șeful executivului spune că, în pofida războiului din Ucraina, care a speriat investitorii, Republica Moldova înregistrează o creștere economică.

„Este foarte important să ne uităm pe cifre. Chiar în condițiile grele, când avem un război la hotar și investitorii nu vor să vină încoace pentru că se tem, în condițiile în care trebuia să facem față constrângerilor bugetare, noi am realizat o creștere economică, am realizat debirocratizarea, am realizat digitalizarea serviciilor publice. Este necesar să schimbăm modalitatea de a comunica ceea ce facem. A crescut volumul investițiilor, a crescut consumul, avem un trend de creștere a exporturilor”, a mai spus prim-ministrul.

În locul lui Adrian Efros, Daniela Misail-Nichitin a devenit ministru de interne. „Noi am auzit foarte bine ce vrea cetățeanul. Și am analizat fiecare punct al nemulțumirilor exprimate de cetățeni. Am avut o analiză a fiecărui minister. La această etapă am schimbat trei portofolii. Când va fi necesar, și alte portofolii vor fi schimbate. Atunci când va fi necesar, voi interveni și voi schimba miniștrii. Poliția a făcut un lucru foarte bun. Dar în MAI există și alte subdiviziuni care, la fel, trebuie aduse la acest standard al poliției. Mai avem Poliția de Frontieră, Inspectoratul pentru Migrație și Azil și alte subdiviziuni care trebuie să-și crească performanța. Doamna Misail-Nichitin are o experiență foarte bună în acest domeniu și ea va asigura implementarea obiectivelor pe care ni le-am trasat”, a mai spus premierul.

La 19 noiembrie, miniștrii Vladimir Bolea, Daniela Misail-Nichitin și Ludmila Catlabuga au depus jurământul de învestire. Vladimir Bolea a devenit ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, Daniela Misail-Nichitin – ministru al afacerilor interne, iar antreprenoarea Ludmila Catlabuga – ministru al agriculturii și industriei alimentare.