logo

Dorin Cimil: CEC și-a realizat atribuțiile legale pentru organizarea scrutinului


https://www.ipn.md/index.php/ro/dorin-cimil-cec-si-a-realizat-atributiile-legale-pentru-8011_1082946.html

Comisia Electorală Centrală (CEC) și-a realizat atribuțiile legale pentru organizarea scrutinului, creând condiții egale pentru toți participanții la proces, susține președintele CEC, Dorin Cimil. Dincolo de asta, membrii CEC constată că, nici până azi, Guvernul nu a reușit să aloce sumele suplimentare necesare pentru organizarea scrutinului, iar deputații nu au ajustat și nu au îmbunătățit cadrul normativ.

Potrivit lui Dorin Cimil, așa cum scrutinul din 11 iulie nu este unul ordinar, în bugetul de stat pentru anul curent nu au fost prevăzute resurse financiare pentru organizarea și desfășurarea votării. CEC a aprobat un deviz estimativ, l-a înaintat Guvernului, drept urmare i-au fost alocate 70 de milioane de lei din fondul de rezervă. Ulterior, după o evaluare a cheltuielilor și necesităților financiare, s-a constatat că mai e nevoie de 22,46 milioane lei, bani pentru remunerarea activității membrilor birourilor electorale, ale secțiilor de votare și a personalului tehnic din ziua alegerilor, a precizat Dorin Cimil.

În altă ordine de idei, președintele CEC a spus că s-a intrat în alegeri fără a avea cadrul normativ ajustat și îmbunătățit, inclusiv sub aspectul recomandărilor făcute de misiunea de observare a alegerilor. Proiectul de lege privind modificarea Codului Electoral și a legislației conexe așa și a rămas pe masa deputaților, fiind aprobat doar în prima lectură, chiar dacă a fost avizat de Comisia de la Veneția și cei de la ODIHR. Potrivit lui Dorin Cimil, votarea acestui proiect de lege ar fi oferit soluții pentru mai multe situații în care s-a pomenit autoritatea electorală. Este vorba despre: litigiile electorale, finanțarea campaniei electorale, asigurarea dreptului la vot pentru alegătorii din străinătate și stânga Nistrului, combaterea transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare, prin prisma cumpărării voturilor.

În altă ordine de idei, șeful autorității electorale centrale a precizat că, pentru 101 fotolii de deputați, candidează mai bine de 1800 de persoane. Cele peste 3,6 milioane de buletine de vot au fost tipărite și distribuite. Primele au fost expediate în afara țării. Mâine dimineață buletinele de vot vor vi distribuite secțiilor de votare din țară. Dorin Cimil mai spune că, din 23 de concurenți electorali, 5 nu au deschis cont cu mențiunea „Fond electoral”, respectiv, nu au raportat încasări sau cheltuieli de campanie.

CEC a acreditat pentru monitorizarea alegerilor 1800 de monitori naționali și peste 600 internaționali. Scrutinul va avea loc cu respectarea măsurilor de protecție anti COVID-19. De asemenea, CEC susține campania:  „După votare, mergi la vaccinare”. Toate punctele de vaccinare din țară vor activa în regim extins în ziua alegerilor.

Vladimir Șarban, vicepreședintele CEC, a venit cu precizării legate de finanțarea alegerilor. El a remarcat că CEC a primit 70 de milioane de la Guvern, dar și materiale de protecție anti COVID-19 sub formă de mănuși, măști, viziere de la MSMPS în sumă de peste 12 milioane de lei, cheltuieli care erau preconizate în devizul inițial de cheltuieli. Totodată, în jur de 7 milioane de lei au fost cheltuiți de MAEIE pentru necesitățile secțiilor de votare în străinătate.

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a adăugat că, în acest an, la alegeri, va avea loc înregistrarea întregului proces de vot, cu respectarea secretului votului alegătorilor. Capacitatea de memorie a camerelor video va permite acest lucru. Alegătorii vor fi preîntâmpinați despre înregistrarea video prin amplasarea unui poster cu respectiva informație.