logo

Dorin Chirtoacă: CEC nu mai poate garanta rezultatele alegerilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/dorin-chirtoaca-cec-nu-mai-poate-garanta-rezultatele-alegerilor-8008_1076617.html

Candidatul înaintat de Blocul Electoral Unirea la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, Dorin Chirtoacă (deocamdată neînregistrat), susține că, în ultimele trei zile, Mișcarea Unirea a demonstrat că instituția, care potrivit legii nu are dreptul să greșească, totuși a greșit și Comisia Electorală Centrală a fost nevoită să-și recunoască înfrângerea în confruntarea pe care au avut-o în ultimele trei zile.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, CEC era cât pe ce să nu-l înregistreze în cursa prezidențială, dar a mers la autoritatea electorală, unde s-a demonstrat că acesta a greșit. Mai exact, din cele peste 20 de mii de semnături prezentate, potrivit candidatului, peste trei mii au fost atribuite la alte categorii decât ar fi trebuit, baza de date din sistem nu a răspuns uniform la datele cu privire la reședință, dar și au fost identificate persoane decedate semnatare, chiar dacă în realitate erau persoane vii. Acest lucru s-a întâmplat din cauza datelor eronate introduse de operatorul CEC, precizează Dorin Chirtoacă.

„Dacă la 20 de mii de semnături date de cetățeni, Comisia Electorală Centrală a greșit, cum va fi la 1,5 milioane de voturi sau la 2 milioane de voturi pe care le vor da cetățenii Republicii Moldova la alegeri. Mai poate garanta CEC și instituțiile statului rezultatele alegerilor. Evident că nu”, consideră Dorin Chirtoacă, președinte al Partidului Liberal.

Potrivit lui, pe lângă mobilizarea masivă, cu un vot masiv „anti-Dodon”, Blocul Unirea trebuie să-și apere voturile în secțiile de votare. Trebuie format un Consiliu de apărare a voturilor, de avut observatori în secțiile de votare, care să observe cum se numără voturile, pentru a nu putea fi fraudate, dar e nevoie și de voluntari care să se implice în procesul de observare a alegerilor. Dorin Chirtoacă a chemat toți unioniștii din Moldova să se alăture strategiei: „Toți pentru unire și unirea pentru toți”, care, pe lângă obiectivul mare de „a-l bate pe Igor Dodon în aceste alegeri”, are și obiectivul de relansare a curentului unionist în Moldova.

Solicitată de IPN, Rodica Sîrbu, șefa direcției comunicare a Comisiei Electorale Centrale, a declarat că CEC nu comentează declarațiile politicianului. Ea a adăugat că astăzi va avea loc ședința CEC, unde vor fi examinate cererile de înregistrare în cursa prezidențială a candidatului Blocului Unirea, Dorin Chirtoacă, și a candidatului Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu.