logo

#doneazăviață: „Donatorul universal” cu Rh-ul negativ


https://www.ipn.md/index.php/ro/doneazaviata-donatorul-universal-cu-rh-ul-negativ-7978_1046105.html

Oamenii cu spirit de inițiativă sunt cei care mișcă lucrurile într-o societate. „Creat în Moldova” este genericul unei campanii IPN despre oamenii care s-au făcut remarcați în 2018 prin diverse performanțe, creații, tehnologii sau acțiuni.

Alexandru Radu are 46 de ani și a început să doneze sânge când avea 17 ani. Da, a donat pentru prima dată sânge fiind minor, lucru interzis prin lege, însă a făcut-o pentru a salva un om. De atunci, are peste 40 de donări voluntare și continuă să doneze sânge sistematic. Alexandru este un „donator universal”. Având grupa sanguină I, Rh negativ, Rh suficient de rar, poate dona sânge ambelor grupe Rh, negativ sau pozitiv, dar poate primi sânge doar de la un donator cu aceeași grupă. Așa s-a întâmplat și atunci când, încă minor fiind, a donat pentru prima dată sânge unui copil de trei ani, cu aceeași grupă și Rh.

Bărbatul își amintește că în vecinătatea localității unde trăia a avut loc un accident în care a fos timplicat un copil de trei ani, pe nume Igor. Din neatenție, copilul a răsturnat peste el un vas cu apă fierbinte. A avut nevoie urgent de transfuzie de sânge. „Țin minte că el stătea în pat sub toate aparatele celea, era fript, și sângele era luat direct de la mine și transfuzionat la băiat. Era perioada când se destrăma Uniunea Sovietică, nu erau rezervele de sânge”, spune Alexandru Radu. Apoi, părinții copilului au mai găsit un grup de donatori care periodic au donat sânge pentru copil. „Peste ani, Igor a crescut, iar familia sa spun că sunt ca un frate pentru el. Îmi spun „Sandu tu ai fost primul, tu primul te-ai dus și l-ai ajutat. Anume sângele tău a fost strict necesar atunci, în acel moment”, își aduce aminte Alexandru. Cu excepția acestui caz, Alexandru nu știe pe cine și câte persoanele a ajutat în totat.

Bunicul, mama și mătușa lui Alexandru au fost și ei donatori sistematici. „Bunicul era donator emerit a Uniunii Sovietice, a primit și el o legitimație, avea și o insignă care se asemăna cu o picătură de sânge, nu foarte mare, pe care el o purta pe sacou și se mândrea cu acest lucru”, menționează Alexandru Radu. Acum, din familie mai donează doar el. Ceilalți nu o mai pot face fie din cauza vârstei, pentru că se permite a dona sânge până la vârsta de 60 de ani, fie din cauza problemelor de sănătate, un exemplu ar fi tensiunea scăzută sau ridicată.

„Unii colegi, din cei care mă cunosc mă întreabă câți bani eu primesc pentru asta. Dar eu chiar și acele zilele libere care legal se oferă la fiecare donare nu le-am folosit niciodată. Ziua când donez mă duc la serviciu. Și a doua zi nu este folosită de mine chiar dacă legea îmi permite aceasta. Celor care mă întreabă câți bani primesc, le-am spus că nu fac asta cu scopul de a face bani”, spune bărbatul.

Pentru că donează sistematic, Alexandru are și un carnet de donator, dar și mai multe diplome de recunoștință pe parcursul ultimilor ani. El spune că facilitățile oferite de carnetul de donator este posibilitatea de a merge gratuit cu transportul public din Chișinău, dar și anumite reduceri unice, nesemnificative, la perfectarea actelor de stare civilă sau a pașaportului. „La noi s-a mers pe calea motivării prin diplome și cuvine frumoase, nu financiar, și asta e suficient, pentru că altfel nu s-ar mai numi donatori voluntari”. Pe lângă aceste beneficii, Alexandru spune că odată cu donarea se reânoiește sângele, lucru extrem de pozitiv. Încearcă să ducă un mod sănătos de viață, nu fumează. „Știu că înainte cu câteva ore de donare nu trebue de consumat alcool, grăsimi animale sau vegetale. În rest duc un mod de viață obișnuit”.

În familia sa, nimeni nu mai are grupa sanguină ca și a lui, fiica a luat-o pe a mamei, fiul are Rh negativ, iar grupa sanguină aparține mamei. Alexandru menționează că nu le spune niciodată copiilor să fie ca el. „Fiica spune că vrea să doneze, dar e una de a spune și alta a face. Pe de o parte și vrea, pe de altă parte are frică”. Alexandru spune că frica nu e foarte jurtificată când vine vorba de salvarea unui om.

Sângele cu Rh negativ este cel mai necesar în Republica Moldova, astfel de sânge îl au 15% din populație. De aceea, ori de câte ori este necesar sânge cu acest Rh, se operează cu un registru al pacienților și donatorilor de sânge, persoane fizice, care au dat acceptul de a fi invitate la donare de sânge ori de câte ori va fi necesar. De cele mai multe ori, astfel s-a întâmplat și în cazul lui Alexandru.

Sânge poate dona orice persoană care își dorește, are între 18 și 60 de ani, are o stare perfectă de sănătate și o greutate corporală mai mare de 50 kg. Printr-o singură donare de sânge donatorul poate salva 3 vieți.

Toți donatorii de sânge își pot lua două zile libere de la muncă și primesc un pachet alimentar, componența și prețul căruia a fost modificat de la 1 noiembrie, anul trecut. Astfel, donatorii primesc câte un litru de suc fără adaos de zahăr, din mere sau mere și struguri, 300 de grame de carne înăbușită sau 160 de grame de pește natural în suc propriu. De asemenea, sunt fi oferite 100 de grame de ciocolată, 400 grame de halva sau 250 de grame de fructe uscate și o conservă de legume bogate în vitamine.

La Centrul Național de Transfuzie se poate dona sânge în fiecare zi. Pentru a acoperi necesitățile sistemului de sănătate în produse sanguine anual este nevoie de 80000 de donări, care asigură asistența la peste 130000 de pacienți.

Sabina Rebeja, IPN