logo

Doina Gherman: Cea mai scurtă cale de a ajunge la anticipate e desemnarea unui prim-ministru


https://www.ipn.md/index.php/ro/doina-gherman-cea-mai-scurta-cale-de-a-ajunge-8004_1079083.html

Cea mai simplă și scurtă cale de a ajunge la alegeri anticipate e desemnarea unui prim-ministru care nu ar fi votat de Parlament. Dar, în acest caz, Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate nu are garanții că nu vor exista 52 de voturi în plen pentru a vota acest prim ministru. „Noi nu avem suficiente motive să credem în ceea ce spune PSRM și că asta ar corespunde adevărului. De multe ori ne-am convins că ceea ce spun și ceea ce fac e contradictoriu. Învestirea unui guvern înseamnă în cel mai bun caz o eventuală amânare a alegerilor anticipate, dar în cel mai rău caz acest Parlament va activa în 2021, ceea ce e inadmisibil. Celelalte partide, doresc fie amânarea procesului de declanșare a alegerilor, fie anularea totală a acestora, pentru a prelugi viața acestui Parlament rușinos”, a spus Doina Gherman, deputat din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate la dezbaterea publică: „Cum văd partidele parlamentare alegerile anticipate, dacă le văd?”, organizate de Agenția de presă IPN.

În opinia sa, guvernarea Chicu a dat dovada de neprofesionalism și iresponsabilitate, când a plecat din funcție. Doina Gherman susține că dilema cea mai mare e că declarativ toate partidele, inclusiv cel al Socialiștilor, spun că țara are nevoie de alegeri anticipate, dar o spun pentru că oamenii le cer, nu că asta și-ar dori de fapt. La modul practic, spune aceasta, PAS e unicul partid care cu adevărat caută soluții în acest sens, pe când restul partidelor, „doresc să întindă acest proces la nesfârșit, caută scuze constituționale sau crize guvernamentale și legislative”. „Dodon și Socialiștii, pe de o parte, spun că Parlamentul trebuie dizolvat și trebuie să avem alegeri anticipate, dar, pe de alta, spun că președintele e obligat de Constituție să înainteze un prim ministru, ca ei eventual să-l voteze… Revenind la cum facem ca acest Parlament să plece, pentru că acesta este un proces care s-a pornit și nicidecum nu va fi oprit, ca partid politic vom face tot posibilul ca în limite constituționale să declanșăm acest proces de alegeri anticipate”, a subliniat Doina Gherman.

În legătură cu poziția PSRM referitor la declanșarea alegerilor anticipate, Doina Gherman
e de părere că socialiștii nu coordonează între ei mesajele pe care le transmit la acest subiect. „De exemplu, un deputat din Fracțiunea Partidului Socialiștilor spune că e nevoie de învestirea unui guvern, după care că analizează inclusiv opțiunea de a nu participa la ședințele plenare, între timp, alți socialiști au spus că vor fi în Parlament, începând cu deschiderea sesiunii următoare. Dacă până la 16 martie Parlamentul nu va adopta în lectură finală legi, din 17 martie acesta poate fi dizolvat. Este un scenariu pe care PAS îl ia în calcul. Spun cu toată încrederea: toate acțiunile doamnei președinte Maia Sandu vor fi în strictă conformitate cu legea și Constituția. După logica oricărui din cele trei scenarii, alegerile parlamentare anticipate vor fi cel târziu la sfârșitul lunii mai-începutul lunii iunie”, a exprimat deputata poziția PAS referitor la posibilitatea ca Parlamentul să nu se întrunească în ședințe plenare.

În contextul în care a fost comunicată decizia de ultimă oră a Curții Constituționale, precum că autodizolvarea Parlamentului nu e constituțională, acest scenariu decade, spune Doina Gherman. Aceasta crede că Partidul Socialiștilor, în pofida faptului că declară că sunt cea mai mare formațiune și cea mai pregătită pentru alegeri anticipate, în același timp a luat o atitudine de spectator și așteaptă ca lucrurile să se întâmple de la sine. „Dacă sunteți cea mai mare și pregătită formațiune în Parlament, asumați-vă responsabilitatea și veniți cu o propunere concretă în fața oamenilor și deputaților, ca să înțelegem care e opțiunea dumneavoastră pentru a ajunge la alegeri anticipate. Or, asta ați spus și la consultări cu doamna președinte, și Igor Dodon spune că acest Parlament trebuie dizolvat. Îmi este complicat să înțeleg ce își dorește cu adevărat Partidul Socialiștilor”, a fost mesajul Doinei Gherman.

Dezbaterea publică „Cum văd partidele parlamentare alegerile anticipate, dacă le văd?”, este ediția a 167-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.