logo

Doar printr-o conlucrare eficientă se poate asigura dezvoltarea Găgăuziei, declarație


https://www.ipn.md/index.php/ro/doar-printr-o-conlucrare-eficienta-se-poate-asigura-dezvoltarea-7967_1104730.html

Doar printr-o conlucrare eficientă a autorităților publice cu societatea civilă, dar și a reprezentanților mass-media, poate fi asigurată o dezvoltarea solidă a Unității Teritorial-Administrative Găgăuzia. O spun reprezentanții asociației obștești „Alegere și Alternativă pentru Găgăuzia”, prezentată astăzi.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele „Alegere și Alternativă pentru Găgăuzia”, Igor Ianac, a declarat că situația cetățenilor din Găgăuzia s-a înrăutățit brusc și din aceste considerente se impun un șir de măsuri. Echipa asociației a făcut deja o analiză a situației și este deja gata să se implice în procesele de elaborare a programelor care țintesc îmbunătățirea calității vieții în regiune.

De exemplu, în domeniul economic, spune Igor Ianac, atenția trebuie țintită pe întreprinderile mici și mijlocii, pe care autoritățile să-și dorească să le sprijine în dezvoltare. „Considerăm că o politică economică constructivă va permite să fie identificate rezerve pentru dezvoltare. De asemenea, trebuie activizate mai multe procese interne în baza cărora va fi posibilă dezvoltarea businessului mic și mijlociu”, susține liderul asociației.

În viziunea sa, nu este de ignorat domeniul culturii, care are un rol esențial în dezvoltarea economică. „Culturii, ca și instrument pentru dezvoltarea social-economică, nu i se acordă atenția cuvenită. De asemenea, în societate nu există o percepției a culturi în calitate de factor al dezvoltării socio-economice în Găgăuzia și în Republica Moldova în întregime”, afirmă Igor Ianac.

Potrivit lui, în Găgăuzia există organe ale administrației publice, dar nu există o reprezentanță a societății civile implicată activ în procesele decizionale. Liderul asociației pledează pentru o comunicare eficientă a autorităților publice cu societatea civilă, control public, participație, dar și coordonare.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.