logo

Doar prezenţa unui mediu de afaceri calitativ ar atrage investiţii străine, experţi


https://www.ipn.md/index.php/ro/doar-prezenta-unui-mediu-de-afaceri-calitativ-ar-atrage-investitii-7966_1025379.html

Doar prezenţa unui mediu de afaceri şi investiţional calitativ în ţară ar putea să-i permită Republicii Moldova să atragă mai multe investiţii străine directe în economia naţională. De această părere sunt participanţii la dezbaterea economică privind problema atragerii investiţiilor străine, organizată de IDIS „Viitorul” şi Radio Europa Liberă, transmite IPN.

Expertul Ion Tornea a spus că piaţa Republicii Moldova este mică, dar are unele avantaje competitive în raport cu alte ţări cu pieţe de dimensiuni similare. În primul rând, e vorba de costurile mici ale forţei de muncă. De asemenea, Moldova a semnat acorduri de liber schimb cu multe ţări şi mărfurile şi serviciile produse pot fi exportate de potenţialii investitori fără taxe. „Aceste avantaje pot fi valorificate de investitorii mici. Dar când vin în Moldova şi cad în mrejele birocraţiei, ei rămân dezamăgiţi”, a specificat Tornea.

Un alt expert Viorel Chivriga a relevat că deşi nu există o statistică câţi investitori au venit în Moldova şi mai apoi au plecat, cert este că unii din ei au renunţat la proiectele, pe care intenţionau iniţial să le realizeze. Experţii au identificat câteva condiţii, care ar face mediul de afaceri şi investiţional din Moldova atractiv şi predictibil pentru potenţialii investitori. „În primul rând e vorba de stabilitatea cadrului legislativ. Doar este cunoscut faptul că o prevedere din Codul Fiscal, care se referă la restituirea TVA a fost modificată de 23 de ori”, a spus Chivriga.

De asemenea, urmează a fi schimbat conceptul de participare la diverse forumuri  internaţionale de afaceri, la expoziţii, să nu fie delegaţi aceiaşi oameni. În opinia sa, principalul este ca instituţiile statutului să-şi facă bine meseria, să fie receptive la solicitările investitorilor, celor străini şi locali şi să nu fie toleraţi în funcţie de conducători ai acestor instituţii persoane bănuite de corupţie.

Anul 2015 a fost ultimul an de implementare a Strategiei de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor pentru anii 2006-2015. Deşi, documentul de politici a avut obiective ambiţioase, rezultatele au fost sub aşteptări, au mai apreciat participanţii la dezbatere.

Cu începere din 2008, este înregistrată o tendinţă de descreştere a influxului de investiţii străine directe. În primele 9 luni ale anului, 2015 stocul investiţiilor străine directe acumulate în economia naţională a înregistrat 3 473,4 milioane de  dolari, ceea ce constituie o reducere faţă de perioada similară a anului 2014 cu 5,1%.