logo

Doar cinci asociații de părinți folosesc serviciul guvernamental de plăți electronice MPay


https://www.ipn.md/index.php/ro/doar-cinci-asociatii-de-parinti-folosesc-serviciul-guvernamental-de-7967_1097900.html

Serviciul guvernamental de plăți electronice MPay permite de mai multă vreme achitarea contribuțiilor financiare pentru asociațiile sau fundațiile de părinți. Deocamdată însă foarte puține asociații părintești, mai exact cinci la număr, folosesc această platformă. Directorul Asociației Obștești „Părinți Solidariˮ, Ala Revenco, a declarat pentru IPN că motivul pentru care serviciul nu este popular printre asociațiile de părinți ar fi problemele de transparență financiară cu care se confruntă unele dintre acestea.

În perioada când doar s-au format asociațiile de părinți, era prevăzut ca transferul contribuțiilor financiare să se facă pe contul bancar. Părintele primea un bon de plată eliberat de asociație, mergea la bancă și achita. Apoi a apărut și serviciul MPay, când părintele poate să facă transferul online. Ala Revenco consideră că problema principală este modul în care funcționează asociațiile de părinți. „Dacă ele (asociațiile de părinți) toate ar fi impuse să fie transparente, dacă s-ar interzice orice transfer sau colectare de bani cash în instituții de învățământ, atunci această metodă ar fi mult mai popularăˮ, a opiniat Ala Revenco.

Suma cotizației anuale sau lunare pentru fiecare membru al asociației trebuie să fie inclusă în statutul asociației. Instituția de învățământ face o solicitare către administrația asociației și atunci aceasta decide ce cheltuieli sunt prioritare. Uneori însă lucrurile stau altfel. Există o listă de cheltuieli care sunt necesare și argumentate, dar sunt și cheltuielile care contravin documentelor normative din domeniul educațional. Nimeni nu monitorizează procesele de colectare a banilor deoarece se consideră că asociația are cenzor și are organe de conducere responsabile de verificarea activității asociației, spune directorul Asociației Obștești „Părinți Solidariˮ.

„În cazul când, de exemplu, din banii asociației se fac reparații, se procură produse igienice sau altceva pentru necesitățile școlii, este greu să înțelegi dacă aceste cheltuieli nu au fost dublate și din bugetul instituției de învățământ. Acestea tot sunt niște lucruri când noi nu avem o categorie specială care ar trebui să fie acoperită de asociație, dar dublăm liniile de buget care oricum sunt parțial sau total finanțate și din bugetul instituției. Și atunci avem riscuri, inclusiv riscuri de corupție, nu știm ce s-a procurat din banii școlii și ce din banii asociațieiˮ, a remarcat Ala Revenco.

Elena Gafton, președintele Fundației „Mircea Eliade”, una din primele fundații care a apelat la serviciul MPay, spune că este o modalitate de plată ușor de utilizat și disponibilă pentru toți cei care doresc să direcționeze o donație către fundație. „La noi se fac donațiile benevole. Donațiile se pot face și prin intermediul transferului direct la bancă în contul fundației, dar o pot face și la contabilitatea fundației, unde li se oferă bonul fiscal anexat la nota de plată. Avem o conlucrare excelentă cu instituția publică Centrul de Guvernare Electronică. Avem semnătura electronică și nu am întâmpinat nicio dificultateˮ, a precizat Elena Gafton.

Asociația Părinților și Elevilor Liceului „Mihail Koţiubinskiˮ s-a înregistrat pe platformă în 2017. Svetlana Belaia, președintele asociației, a spus că este o modalitate comodă de colectare a banilor. „A doua zi deja avem informație referitor la cine și cum a transferat. Din punct de vedere al accesibilității este o idee bună. Noi de aceea și am ales această modalitate de tranzacție prin MPay ca să fie mai comod pentru majoritatea părinților. Noi nu depindem de ora, de contabilitate. Există doar asociația și părinteleˮ, a spus președintele Asociației Părinților și Elevilor Liceului „Mihail Koţiubinskiˮ.

Galina Plămădeală, contabilă la Asociația Obștească „Spiru Haret”, a menționat că toate plățile se înregistrează pentru fiecare persoană fizică separat, se duce evidența contabilă într-un mod transparent. Fiecare membru al asociației are mai multe modalități de plată și poate alege care modalitate îi este mai comodă pentru a face această tranzacție. Asociația are și un program de lucru la birou unde persoanele pot achita, dar și transferurile de la distanță sunt frecvente. „Suntem foarte mulțumiți de activitatea acestei platforme, atât noi în calitate de beneficiari ai acestui sistem, cât și membrii asociației. Ei în fiecare lună achită cotizația de membru. În cinci minute transferul este făcut și noi în decurs de maximum 10 minute vedem plata în sistemˮ, a spus contabila.

Adriana Cazacu-Țigaie, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a menționat că fondarea, înregistrarea și activitatea asociațiilor de părinți nu este de competența Ministerului. În scopul prevenirii și combaterii coruperii cadrului didactic, Ministerul Educației și Cercetării interzice cadrelor de conducere și didactice din instituțiile de educație implicarea în mod direct sau indirect în pretinderea, acceptarea, solicitarea, colectarea, condiționarea sau extorcarea mijloacelor bănești, indiferent care ar fi motivul invocat. Se permite instituțiilor de educație primirea de bunuri materiale, mijloace financiare și servicii din partea asociațiilor obștești (de părinți) înregistrate în modul stabilit, precum și donații din partea altor persoane juridice, doar cu condiția luării acestor bunuri la evidența contabilă.