DMPDC încurajează cadrele didactice să informeze exhaustiv părinţii despre asistenţa socială de care pot beneficia
https://www.ipn.md/index.php/ro/dmpdc-incurajeaza-cadrele-didactice-sa-informeze-exhaustiv-parintii-despre-asist-7967_966970.html
Direcţia municipală pentru drepturile copilului (DMPDC) încurajează lucrătorii din învăţământ să informeze exhaustiv părinţii despre asistenţa socială de care pot beneficia. În cadrul unui seminar informativ, marţi, 23 octombrie, specialistul principal al DMPDC, Natalia Terteac, a subliniat că multe dintre familiile cu copii nu-şi cunosc drepturile şi nu beneficiază de sistemul de asigurări sociale.
Natalia Terteac a informat directorii adjuncţi pentru educaţie, pedagogii şi psihologii prezenţi la seminar despre înlesnirile, serviciile medicale şi sociale de care pot beneficia familiile cu copii. Potrivit sursei citate, mărimea indemnizaţiilor, pensiilor şi alocaţiilor acordate de stat oscilează între 50 lei (indemnizaţia lunară pentru mama singură, în cazul în care venitul pentru fiecare membru al familiei nu depăşeşte 54 de lei) şi 1000 lei (indemnizaţia unică la naşterea primului copil). Începând cu 1 ianuarie 2008, aceasta din urmă va constitui 1,5 mii lei, a menţionat Natalia Terteac.
Şefa Direcţiei pentru drepturile copilului din sectorul Centru, Angela Ganea, a menţionat că este de datoria cadrelor didactice şi, mai ales, a diriginţilor de clasă să informeze organele de protecţie despre copiii persoanelor plecate peste hotare.
Este absolut necesar ca aceşti copii să fie luaţi sub tutela temporară de una dintre rudele apropiate, care îşi va asuma responsabilitatea de a avea grijă de copil şi de a le proteja drepturile, a declarat Angela Ganea, precizând că aceşti copii ar trebui să beneficieze de întreg pachetul social pus la dispoziţie. Nu este bine să se afle despre situaţia unor astfel de copii doar atunci când comit infracţiuni şi ajung în instituţii de corecţie, a adăugat sursa citată.
În primul semestru al anului 2007, la evidenţa DMPDC se aflau peste 6 mii de familii socialmente defavorizate, dintre care 2696 familii complete, 1509 mame solitare şi 1060 de familii cu copii invalizi.