logo

Dmitrii Calac: UE și Moldova trebuie să se întâlnească la masa de negocieri


https://www.ipn.md/index.php/ro/dmitrii-calac-uniunea-europeana-si-moldova-trebuie-sa-se-intalneasca-la-masa-de--8004_1073769.html

„Uniunea Europeană și Moldova trebuie să se întâlnească la masa de negocieri, să-și revadă înțelegerile și să stabilească o perspectivă europeană clară”. Declarația aparține redactorului Revistei economice „Logos-press” Dmitrii Calac, fiind enunțată în cadrul dezbaterilor publice : „Integrarea europeană în perioada pandemiei: noi oportunități sau stagnare?” la Agenția IPN.

Dânsul apreciază că actualele relații între UE nu sunt întocmai oneste. „Avem Acordul DCFTA. Până la asta, a mai auzit cineva despre acest termen? Dar nu a existat. Se știe despre Uniunea vamală, care reglementează liberul schimb de mărfuri și armonizarea legislației în cazul implicării și acordului reciproc. La fel, este comerțul liber, care presupune liberul schimb de bunuri, în care părțile se conduc de propriile legi, reglementări și relații cu terțe țări. Pe când UE a inventat DCFTA special pentru țările „Parteneriatului Estic”, care nu e nici Uniune vamală , nici liber schimb. Formatul în cauză presupune armonizarea legislației, dar într-un mod unilateral. Moldova trebuie să pună în aplicare mai mult de 300 de directive europene, inclusiv, acelea care au fost adoptate după semnarea Acordului de asociere, neavând nici o implicare la adoptarea lor”, și-a argumentat punctul de vedere Dmitrii Calac.
 
„Dacă Acordul de asociere ar stipula clar că e vorba despre o anumită etapă, pentru ca peste 15-20 de ani Moldova, Ucraina, Georgia să devină membre ale UE, o asemenea stare a lucrurilor ar fi explicabilă. Dar dacă UE spune ferm că nu e vorba despre aderare, dar totodată este obligatorie armonizarea și aplicarea legislației europene, situația pare a fi nu prea onestă”, a remarcat jurnalistul.

El consideră că Bruxellesul și Chișinăul trebuie să se întâlnească la masa de negocieri. „E necesară o revizuire a documentelor bilaterale ca să se ajungă la o înțelegere clară: dacă Moldova va deveni candidat la aderare, mergem pe o procedură, dacă perspectiva aderării la UE nu există, mergem pe alta și eliminăm din Acordul de asociere prevederile politice și militare”, e convins Dmitrii Calac.

Dezbaterile publice „Integrarea europeană în perioada pandemiei: noi oportunități sau stagnare?” au fost organizate în cadrul proiectului „Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană prin comunicare”, pe care IPN le desfășoară cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.