Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova va transmite întregii lumi un mesaj clar despre faptul că această țară este un loc sigur și asta va aduce o valoare adăugată pentru potențialul general de dezvoltare a Republicii Moldova. Declarația îi aparține lui Dmitri Moruz, directorul general al Agenției Relații Interetnice și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul CPE - oportunități deschise pentru interconectarea culturală”, organizată de IPN.
El spune că oportunitățile ce se vor deschide pentru interconectarea culturală trebuie privite în ansamblu ca elemente care vor ajuta la dezvoltarea durabilă a relațiilor culturale în comunitatea europeană. „Dacă vorbim despre investiții, dacă vorbim despre durabilitatea dezvoltării, noi trebuie să privim pe termen lung. În acest sens eu sunt încântat de acest mesaj despre securitate și siguranță care va fi transmis și urmează să nu ratăm șansa să valorificăm acele oportunități care vor apărea ca urmare a organizării acestui summit”, a declarat Dmitri Moruz.
Dmitri Moruz spune că nu mai puțin important este de a găsi modalitățile practice pentru a vorbi despre valorificarea acestor oportunități și a înțelege pe deplin ce înseamnă coeziunea socială și cum poate ea fi valorificată, atât în cadrul unei societăți cât și la nivelul unei comunități internaționale.
„Fiind parte a comunității europene, noi deja avem anumite responsabilități și trebuie să corespundem unui nivel de viață și de legislație. Pe de altă parte, noi vorbim despre coeziune socială. Este așa un cuvânt contemporan și atractiv pentru a-l folosi, dar nu de fiecare dată noi înțelegem ce înseamnă această coeziune și ce ar fi dacă nu ar exista această coeziune socială. Când vorbim despre comunitățile etnice, noi vorbim despre oamenii cu un background cultural poate mai diferit. Vorbim despre minoritățile lingvistice, care sunt expuse la un spațiu informațional diferit”, a menționat Dmitri Moruz.
Directorul general al Agenției Relații Interetnice spune că cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie bine pregătiți și să aibă răbdare, întrucât impactul summitului va fi unul major, dar nu neapărat imediat va afecta pozitiv toate sferele vieții.
„Ține și de o responsabilitate din partea noastră, pentru că dacă, de exemplu, de mâine ușile celei mai bune filarmonici din Europa s-ar deschide pentru noi, cu instrumente muzicale, cu profesori, cu metodologie, cu burse și altele, noi nu devenim muzicieni de nivel mondial chiar din prima zi. Asta înseamnă că noi ar trebui să ne întrebăm pe noi înșine la modul individual, noi ce vrem să facem și trebuie să fim atenți și deschiși și la minte, și la informații care apar pentru a valorifica toate oportunitățile”, a declarat Dmitri Moruz.
Totodată, el afirmă că, cel puțin în domeniul respectării drepturilor omului, inclusiv a respectării drepturilor minorităților etnice, situația se va îmbunătăți automat „pentru că vom fi expuși la niște criterii și niște standarde mult mai avansate decât sunt în Republica Moldova actualmente”.
Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - oportunități deschise pentru interconectarea culturală” este ediția a 5-a este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.