logo

Divergențele privind distribuirea presei periodice vor fi examinate de un grup de lucru


https://www.ipn.md/index.php/ro/divergentele-privind-distribuirea-presei-periodice-vor-fi-examinate-de-un-grup-d-7967_1034803.html

Reprezentanţii Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, ai Întreprinderii de Stat ”Poșta Moldovei” şi ai presei periodice urmează să discute în cadrul unui grup de lucru posibilitatea unui noi model de contract de distribuţie a ziarelor și revistelor. Soluția a fost propusă în cadrul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media privind starea presei periodice şi impedimentele în editarea și distribuirea edițiilor periodice, transmite IPN.

Preşedintele comisiei parlamentare de profil, Vladimir Hotineanu, a declarat că probleme difuzării presei scrise au fost mult discutate în ultimii ani, iar la problemele existente s-a mai adăugat decizia Primăriei municipiului Chişinău de a evacua gheretele cu ziare din centrul capitalei.

Prezent la audieri, reprezentantul municipalităţii a declarat că gheretele din centrul capitalei au fost evacuate în contextul lucrărilor de reabilitare a bulevardului Ştefan cel Mare şi că urmează să fie reamplasate în baza proiectului urbanistic de amenajare a teritoriului la finalizarea lucrărilor. Ziariştii au replicat că lucrările de reparație nu au nimic în comun cu evacuarea gheretelor, pentru că în locul lor acum ”comercianţii ambulanţi vând banane”.  

În acelaşi context reprezentanţii publicaţiilor periodice au menţionat că presa tradițională suferă din cauza a două presiuni: abonarea și distribuirea cu amănuntul.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a declarat că această instituției are ”o atitudine foarte specifică”, în pofida faptului că legislația îi atribuie statut de ”operator național responsabil de distribuirea publicaţiilor periodice”.

„Ei nu negociază contractele chiar dacă admit că sunt deschiși la negocieri. Editorii nu pot spune nimic, pentru că sunt trimiși la alți distribuitori, dar Poșta Moldovei are o poziţie dominantă fiind întreprindere de stat. Sunt convins că sunt necesare politici publice care să ţină cont de interesele ambelor părţi, nu numai ale Poştei Moldovei”, a mai spus Petru Macovei.

El a adus drept exemplu, aplicarea, cu începere de la 1 mai, a unui  tarif nou de 15 bani/ exemplar pentru ambalare, inexistent până acum. „Parlamentul trebuie să intervină ca Poșta Moldovei să fie determinată să aibă o colaborare civilizată. Acum există doar „nu-ți place, caută alt distribuitor”, a mai spus Petru Macovei. Potrivit lui, este necesar de examinat posibilitatea subvenţionării indirecte a publicațiilor periodice, banii fiind oferiţi Poştei Moldovei de către Guvern. Astfel,  întreprinderea va trebui să explice în faţa executivului fiecare majorare de tarif.

Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă, a spus că ziarele creează locuri de muncă fără a primi nimic de la stat şi că este nevoie de un concept de promovare a ziarelor de interes public.

La rândul său, directorul Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, Serghei Nastas, a declarat că întreprinderea are şase mii de angajați, iar în urma a trei audite interne s-a constatat că întreprinderea anual are pierderi de 13 milioane de lei din activitatea de distribuire a ziarelor. Acesta a spus că a făcut ordine la instituţie, deoarece acum patru ani era un retur de 70% din ziarele distribuite.

Deputatul Vladimir Hotineanu a afirmat că o hotărâre anterioară de Guvern privind subvenţionarea presei a fost anulată, pentru că la acea perioadă nu exista susţinere financiară, acum însă, situaţia economică a ţării ar putea permite o asemenea modalitate de susţinere a presei. La fel, el a îndemnat toate părţile vină la dialog pentru negocierea unui nou tip de contract, care să stea la baza abonărilor din anul viitor.