logo

Discuţii contradictorii despre derularea reformelor în sistemului poliţienesc


https://www.ipn.md/index.php/ro/discutii-contradictorii-despre-derularea-reformelor-in-sistemului-politienesc-7978_1012989.html

Ministrul de interne Dorin Recean şi experţii au păreri împărţite privind reformarea sistemului poliţienesc. În timp ce Recean consideră că reformele reprezintă un succes, experţii sunt de părerea că ele au eşuat. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica”de miercuri seara de la postul de televiziune TV 7, transmite IPN.

Potrivit lui Dorin Recean, în acest an toate forţele se concentrează pe integritatea în sistem, la respectarea legislaţiei de către poliţişti, la eradicarea corupţiei. „Reforma instituţională este finalizată, acum continuă reforma la nivel operaţional. Noi trebuie să ne concentrăm la schimbarea calitativă a serviciului poliţienesc. Nu trebuie să punem un termen limită pentru reformă. Trebuie constant să urmărim că serviciul poliţienesc se îmbunătăţeşte”, a declarant ministrul de interne.

Pe de altă parte, expertul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei Mariana Kalughin crede că reforma în MAI a deviat substanţial. „Noi înţelegem în mod diferit ce înseamnă reforma. Deseori, aceste reforme încep disproporţionat şi impactul este unul minim. De aceea, noi vrem mai mult lucru, decât campanii prea mult mediatizate. Vrem un sentiment de siguranţă de la poliţie. Vreau un poliţist care să-şi cunoască atribuţiile sale de serviciu, să aibă un anumit nivel de inteligenţă şi în care să am încredere”, a precizat expertul.

Şi fostul ministru-adjunct de Interne, Ghenadie Cosovan, consideră că reforma din poliţie a intrat în impas. „Au fost făcute până acum peste 50 de reforme. Din păcate, toate s-au făcut în detrimentul societăţii. Am crezut că acum vor începe nişte reforme veritabile. Acum poliţistul e lăsat în voia sorţii. Nu este asigurat nici cu un salariul decent”, a spus Cosovan.

Fostul oficial a mai spus că poliţia nu poate fi reformată cu persoane întâmplătoare. „Şeful Centrului de Reformare, domnul Diaconu. Dumnealui este un manager de nivelul mijlociu, care poate să conducă o subdiviziune, dar reformele în poliţia rutieră trebuie să fie efectuate de profesionişti. Şi avem specialişti destui în acest sens”, a exemplificat Cosovan.