logo

Discursul Maiei Sandu la ONU a fost „blând” în raport cu Rusia, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/discursul-maiei-sandu-la-onu-a-fost-bland-in-7965_1084611.html

Discursul președintei Maia Sandu de la tribuna centrală a Adunării Generale ONU a împărțit taberele în rândul comentatorilor politici de la Chișinău. În timp ce unii spun că șefa statului ar fi venit cu un mesaj prea blând în raport cu Federația Rusă, alții spun că discursul președintei a ridicat Republica Moldova la nivelul statelor democratice ale lumii, fiind abordate probleme globale, trecute prin prisma experienței cetățenilor moldoveni, notează IPN.

Unii comentatori politici spun că retorica Maiei Sandu de la tribuna ONU a fost una împăciuitoare în raport cu Federația Rusă. Faptul că șeful statului n-a făcut referire la Rezoluția ONU din 2018, prin care Rusiei i s-a cerut retragerea trupelor de pe teritoriul țării noastre, trezește nedumerire, spune comentatorul politic, Corneliu Ciurea.

„Pe perioada Guvernului Filip a fost adoptată și Rezoluția ONU privind necesitatea retragerii trupelor ruse. A fost o rezoluție foarte bună, chiar dacă unii critică regimul de atunci. Interesant este faptul că Maia Sandu n-a făcut trimitere la această rezoluție, a vorbit despre articolul 11 privind neutralitatea permanentă. Este bine că Maia Sandu a reafirmat poziția statului, dar a spus-o într-o modalitate destul de blândă în raport cu Rusia. Din acest motiv, discursul președintelui a stârnit reacții de nemulțumire din partea celor care vor o atitudine mai tranșantă în raport cu Rusia. Se putea de formulat în termeni mai duri”, a spus Ciurea în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

De cealaltă parte, directorul Institutului European de Studii Politice califică drept „excelent” discursul președintelui de la tribuna ONU, menționând că în condițiile în care Rusia este un partener imprevizibil, autoritățile de la Chișinău trebuie să creeze un climat pașnic când este vorba de această țară.

„Maia Sandu ca niciun alt președinte al Republicii Moldova s-a ridicat la nivelul problemelor globale, dar trecute prin modul în care cetățenii noștri percep aceste probleme. Prin acest discurs Maia Sandu a ridicat statutul țării noastre, limba în care a vorbit, focalizarea pe unele probleme globale e mai importantă decât abordarea unor probleme care ne dor pe noi, iar la restul le este în cot de ele. În ceea ce privește Rusia, dacă nu ai altă soluție și trebuie să stai la masa de negocieri cu acest stat, este mai bine să fii mai retras”, a spus Viorel Cibotaru.

În același timp, ex-deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, a menționat că în cazul diferendului transnistrean este timpul de pus în aplicare acțiuni concrete, cum ar fi insistarea pe platforma de negocieri 5+2 privind înlocuirea forțelor militare, cu o misiune civilă cu mandat internațional.

„În 1999 a fost decizia Summitului de la Istanbul privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, dar de atunci nu s-a schimbat nimic. Din an în an doar reiterăm aceeași poziție. Așteptăm de la noua guvernare să vină cu un pachet foarte clar ce facem cu acești militari, dacă ei pot fi înlocuiți cu un contingent internațional. Acest lucru este posibil prin repornirea mecanismului 5+2. Trebuie să ajungem la situația când vom avea un contingent internațional sub egida ONU”, a spus Vasile Năstase.

În timpul celei de-a 76-a Sesiuni a Adunării Generale ONU, președinta Maia Sandu a reiterat de la tribuna centrală a înaltului for necesitatea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, a fost menționată necesitatea distrugerii sau evacuării munițiilor de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea regională.