logo

Discrepanţa fiscală atinge 9% din PIB, Expert-Grup


https://www.ipn.md/index.php/ro/discrepanta-fiscala-atinge-9-din-pib-expert-grup-7966_1016178.html

Ponderea economiei neobservate în Moldova a crescut în ultimul deceniu, atingând în 2013 28% din PIB. Discrepanţa fiscală, adică diferenţa dintre veniturile fiscale potenţiale şi cele real colectate de autorităţile responsabile, a atins anul trecut valori de circa 9% din PIB sau 9 miliarde de dolari – arată studiul „Discrepanşa fiscală – o realitate invizibilă”, prezentat marţi, 28 octombrie, de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

Potrivit experţilor independenţi, rolul Serviciului Fiscal de Stat în structura de instituţii abilitate cu colectarea impozitelor nu este unul bine determinat. „Codul Fiscal nu asigură o reglementare optimă de impozitare. Ar fi cazul ca toate taxele şi impozitele să fie prevăzute în Codul Fiscal, nu doar unele. Pe de altă parte, Serviciul Fiscal de Stat nu are competenţe de investiţie penală în cazul infracţiunilor fiscale, iar  majoritatea materialelor care sunt transmise de către Fisc organelor de drept nu au produs niciun efect”, a menţionat Dumitru Budeanschi, director de programe la Expert-Grup.

Experţii abordează şi noţiunea de „moralitate fiscală” – convingerea cetăţeanului că taxele şi impozitele plătite contribuie la dezvoltarea societăţii. „Deşi se înregistrează o creştere a moralităţii fiscale, în condiţiile în care penalităţile impuse sunt mai mici decât impozitele neplătite, iar sancţionarea are loc rar, cetăţenii au toate motivele să îşi ascundă veniturile”, a constatat Budeanschi.

Studiul recomandă aprofundarea reformelor în justiţie, în alte domenii, combaterea insistentă a corupţiei. Atenţie necesită a fi acordată reformării sistemului de pensionare, deoarece anume oamenii în etate, care au o pensie mică, acceptă să muncească la negru.

Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, care a participat la prezentarea studiului, a spus că se lucrează asupra modificării structurii Serviciului Fiscal de Stat, ca acesta să devină o instituţie cu mai multă autonomie, în măsură să administreze eficient impozitele. „Există o conlucrare între IFPS, CNAS, CNAM, serviciile de colectare a impozitelor locale , dar mai este mult de lucru. Nu se pune problema de a comasa funcţiile unor instituţii sau de a lichida vreo una din ele. Importat ca să fie strict determinate competenţele lor şi ca ele să fie responsabilizate”, a concluzionat Ion Prisăcaru.