Diploma de licenţă la USM va putea fi obţinută după 3 ani de studii
https://www.ipn.md/index.php/ro/diploma-de-licenta-la-usm-va-putea-fi-obtinuta-dupa-3-ani-de-studii-7967_959062.html
Începând cu anul universitar 2006-2007, studenţii înmatriculaţi la Universitatea de stat din Moldova (USM) vor putea obţine diploma de licenţă peste doar 3 ani, iar diploma de masterat va putea fi obţinută după alţi doi ani de studii la Universitate. Studiile fără frecvenţă de la facultăţile USM vor dura 4 ani.
Prorectorul pentru activitate didactică din cadrul USM, Elena Muraru, a declarat, miercuri, 26 aprilie, presei că aceste modificări în procesul de studii au loc în legătură cu implementarea reformei din învăţământul universitar, cerută în contextul aderării Moldovei la Procesul de la Bologna în mai 2005. Potrivit ei, începând cu anul viitor de studii, studenţii de la facultăţile USM vor avea posibilitatea să frecventeze cursuri suplimentare speciale, ceea ce le va permite ulterior, în caz de necesitate, să se poată uşor reprofila pentru o altă specialitate. În acest caz, studenţii ar putea să obţină licenţa la facultatea la care au studiat, iar masteratul la o altă specialitate. Studiile complementare includ în special cursuri psiho-pedagogice, ceea ce va da posibilitate studenţilor de la alte facultăţi să devină profesori în instituţiile preuniversitare din ţară. De asemenea, studenţii celor 12 facultăţii ale USM vor putea frecventa, la alegere, cursuri de informatică şi de limbi străine.
Deşi Colegiul Rectorilor de la USM a aprobat deja Regulamentul de admitere pentru noul an de studii, condiţiile de înmatriculare vor putea fi cunoscute joi, 27 aprilie, după ce vor fi aprobate de Colegiului Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului. Sursa citată a menţionat doar că cele mai multe locuri bugetare de la USM au fost oferite până în prezent în special pentru facultăţile cu profil pedagogic, în medie câte 35 de locuri. Pentru anul curent de învăţământ bugetul de stat a oferit burse pentru 1450 de studenţi.
Elena Muraru, citată de Info-Prim Neo, a mai precizat că pentru anul următor de studii, USM nu a majorat taxele pentru studiile în bază de contract. Cele mai puţin costisitoare sunt facultăţile cu profil pedagogic şi constituie în jur de 2600 de lei pentru absolvenţii de licee şi, respectiv, 2100 lei pentru absolvenţii şcolilor medii. Cele mai mari taxe se menţin pentru facultatea de drept, în valoare de 7 mii de lei, fapt motivat prin cheltuielile mai mari pentru susţinerea procesului de studii juridice şi prin cererea sporită pentru această facultate.