logo

Dionis Cenușa: Participarea lui Nicu Popescu la Summit-ul G7 a avut rolul de a alerta comunitatea internațională vizavi de problemele cu care se confruntă Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/dionis-cenusa-participarea-lui-nicu-popescu-la-summit-ul-8004_1089895.html

Republica Moldova a încercat să pună țara pe agenda actorilor globali. Aici este principalul merit al participării vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, la Summit-ul G7, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, deoarece până acum despre Republica Moldova s-a discutat doar în contextul și în formatele europene, a menționat Dionis Cenușa, politolog, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, columnist principal al Agenției de presă IPN, la dezbaterea publică la tema „Cum a ajuns Moldova la Summit-ul G7 și ce are de făcut pentru a valorifica oportunitățile externe în consolidarea rezilienței statale și apărării cetățenilor?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Totodată, politologul a subliniat că participarea lui Nicu Popescu și a Republicii Moldova în cadrul discuțiilor G7 internaționalizează cazul Republicii Moldova și aduce la cunoștința publicului internațional unde se află Republica Moldova pe harta globului și care sunt problemele cu care se confruntă Republica Moldova la momentul actual.

„Autoritățile de la Chișinău încearcă să învețe din mers cum să gestioneze mai multe crize care au loc în paralel. Nu trebuie să uităm că Republica Moldova se confruntă nu doar cu criza refugiaților, dar și cu conflicte teritoriale nesoluționate. Sunt regiuni problematice, cum ar fi autonomia găgăuză, care nu are un dialog constructiv și bazat pe credibilitate cu autoritățile centrale. Nu doar regiunea transnistreană este o zonă problematică. Dacă vorbim despre riscuri iminente legate de apărarea națională și aspecte militare, pentru Republica Moldova situația de acum este una din care autoritățile trebuie să învețe să iasă cât mai repede și cât mai eficient, cu resurse minime, pe care le are la dispoziție, dar în așa fel ca, pe lângă soluționarea problemelor, să nu piardă legitimitatea acasă. Autoritățile nu se vor descurca în gestionarea crizelor, dacă nu vor avea susținerea publică, iar pentru a avea susținere publică evident trebuie să existe o comunicare strategică”, a opinat Dionis Cenușa.  

Cercetătorul a adăugat că în Republica Moldova se atestă și o situație socio-economică destul de îngrijorătoare. E vorba despre rata inflației, pe care guvernarea nu o poate controla și care este una din cele mai înalte din Europa, dar și despre riscurile legate de încercările de a destabiliza regiunea transnistreană, unde există factori controlați de către autoritățile separatiste sau, direct, de către grupurile de interes din Moscova, interesate în a complica situația din Republica Moldova, dar și de a genera incertitudine și alertă în rândul decidenților ucraineni.

„Ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană nu vizează doar Republica Moldova, vizează și Ucraina. Interesul este de a evalua care vor fi reacțiile Chișinăului și reacțiile Kievului și ale autorităților europene în cazul unui atac militar pe care îl poate orchestra Federația Rusă prin intermediul prezenței sale militare în regiunea transnistreană. Dacă Republica Moldova prezintă interes pentru publicul internațional și pentru factorii de decizie din țările G7, atunci Republica Moldova nu doar că poate obține mai ușor unii bani, pentru că s-au făcut foarte multe promisiuni vizavi de asistența financiară, dar trebuie să readucem în vizor subiectul Republica Moldova ca acești bani să ajungă mai repede și, totodată, ca să existe mecanism de reacție la nivel internațional. Participarea Republicii Moldova la Summit-ul G7 a avut rolul de a alerta comunitatea internațională vizavi de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Dar, pe lângă modul cum guvernarea face politică externă, care este unul eficient, la fel de bine trebuie să se comunice și cu populația. Diplomația publică nimeni nu a anulat-o, este un instrument extrem de util, mai ales în situații de urgență și de criză, de aceea comunicarea strategică și diplomația publică sunt două modalități prin care guvernarea ar trebui să creeze acest sens de siguranță pentru populația din Republica Moldova, care într-adevăr este alertată, pentru că Republica Moldova nu a ieșit din toate crizele, în care se află încă din 2020”, a subliniat Dionis Cenușa.

Dezbaterea publică la tema „Cum a ajuns Moldova la Summit-ul G7 și ce are de făcut pentru a valorifica oportunitățile externe în consolidarea rezilienței statale și apărării cetățenilor?” este ediția a 246-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.