logo

Dionis Cenușă: Integrarea europeană cere multă dedicație atât din partea politicienilor, cât și din partea societății


https://www.ipn.md/index.php/ro/dionis-cenusa-integrarea-europeana-cere-multa-dedicatie-atat-din-8004_1081693.html

Integrarea europeană este un proces cu multă dedicație, care trebuie să vină atât din partea politicienilor, cât și din partea societății. Opinii în acest sens a exprimat Dionis Cenușă, politolog, cercetător la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania, la dezbaterea publică „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice. Situația din Moldova pe fundalul situației din Ucraina și Georgia”, organizată de IPN.

Potrivit lui Dionis Cenușă, formatorul de mesaje trebuie informat. „Și atunci când avem politicieni care nici măcar nu au citit Acordul  de Asociere RM-UE sau au citit selectiv, ceea ce le-a plăcut mai mult, atunci nu ne putem aștepta la un mesaj clar și convingător pentru societate, deoarece, în primul rând, politicianul trebuie să proceseze informația și să ajungă la anumite concluzii că Republica Moldova are nevoie de integrare europeană, deoarece aceasta corespunde planului de dezvoltare strategică a țării. Din păcate, politicienii nu fac acest lucru, iar când are loc elaborarea listelor electorale, acest aspect nu este luat în considerare. Chiar și partidele proeuropene, cum este PAS, care se asociază cu președintele țării, Maia Sandu, nu a pus accent pe candidați electorali care ar avea ceva un comun cu integrarea europeană, spre care cheamă Maia Sandu și PAS. Nu vorbesc despre Blocul comuniștilor și al socialiștilor, pentru că ei nu au niciun interes în promovarea agendei europene. Politicienii trebuie mai întâi să înțeleagă mesajul european, după care să le explice cetățenilor, pe înțelesul lor”, a specificat Dions Cenușă.

„Nu vorbim doar despre dezinformarea din partea partidelor proruse, care este un fapt cunoscut, ci și de exagerarea, la care apelează partidele proeuropene. Sunt foarte multe cazuri, când cetățenilor din Republica Moldova le este vândută Uniunea Europeană ca o soluție miraculoasă pentru toate problemele cu care se confruntă țara. Este un fals și acest lucru este în defavoarea integrării europene, care este un proces extrem de complex, care necesită resurse umane, implică costuri, investiții. Dacă vorbim despre integrarea europeană, trebuie să fim sinceri și să recunoaștem că este un proces, care implică foarte multă energie și dedicație, care trebuie să vină atât din partea politicienilor, cât și din partea societății”, a remarcat Dionis Cenușă. Potrivit lui, politicienii din Georgia și Ucraina sunt mai eficienți în comunicarea unor promisiuni geopolitice prooccidentale, deoarece există amenințarea din Est, reprezentată prin Federația Rusă.„Cu cât Federația Rusă este mai agresivă, cu atât agenda proeuropeană este mai ușor oferită cetățenilor”, a remarcat politologul.

Dionis Cenușă a opinat că există o aliniere a proceselor politice în Ucraina, Georgia și Republica Moldova. De exemplu, în 2019, în Ucraina au avut loc alegeri prezidențiale, care au produs schimbări, iar ulterior au avut loc alegeri parlamentare, care au adus în Rada ucraineană forțe politice noi. Ceva similar ar putea avea loc în Republica Moldova - în Moldova în 2020 au avut loc alegeri prezidențiale, iar în 2021 vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. În Moldova a început o criză politică, la finele anului trecut, care a fost în paralel cu o criză politică de durată din Georgia. Doar că în Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, care vor duce la o curățare a Parlamentului. În Georgia este o altă situație. Chiar dacă aceste trei țări se vor uni, pentru a se apropia de UE, viteza lor va fi diferită, care este determinată de acțiunile partidelor politice de la guvernare, nu doar de voința UE”, a conchis cercetătorul de la Universitatea Justus-Liebig din Giessen, Germania.

Dezbaterea publică „Atitudinea societății față de UE: motive obiective și manipulări politice și geopolitice. Situația din Moldova pe fundalul situației din Ucraina și Georgia” este ediția a 185-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul se desfășoară de către Agenția de presă IPN, cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.